Saját KB bal
Saját KB jobb
Ethan Brooke képe a Pixabay -en.

Betilthatják a kenguru vadászatot Ausztrália bizonyos területein

Az ausztráliai Victoria állam tervezete szerint 2025-től betiltja a kenguru vadászatot Melbourne összes nagyvárosi területén.

Az Energia-, Környezetvédelmi és Éghajlatvédelmi Minisztérium által javasolt módosítás célja, hogy a kenguruállomány drasztikus csökkenése miatt tíz városban és az azokhoz kapcsolódó területeken betiltsák a kenguru vadászatot. A javasolt terv szerint a kereskedelmi célú kenguru vadászat tilos lenne Brimbank, Cardinia, Casey, Hobsons Bay, Hume, Melton, Mornington Peninsula, Nillumbik, Whittlesea és Wyndham településeken. A döntés egyszerre váltott ki támogatást és ellenállást, ami tökéletesen tükrözi a kenguru vadászat etikai és környezeti következményeiről folyó régi vitát.

Judith Scharnowski képe a Pixabay -en.

Az állatvédők üdvözlik a tervezetet

A kenguru vadászat betiltása kimondottan a nagyvárosi területekre vonatkozik, a kezdeményezést pedig lelkesen támogatják a vadon élő állatok védelméért dolgozó civil szervezetek. Ausztráliában 2019-ben indult egy kenguru vadászati program, a következményei pedig igen tragikusak voltak nemcsak az állatokra, de a mentésükkel foglalkozó állatvédők számára is. Rengeteg sérült és árva egyed mentésére került sor az elmúlt években, több elkeserítő jelentés látott napvilágot a kenguruk állapotáról.  Lisa Palma, a Wildlife Victoria vezérigazgatója is reagált a tervezetre. Hangsúlyozta a kenguruk fontosságát az ökoszisztéma egyensúlyának fenntartásában, az őshonos fűfélék szaporításában és a talaj egészségének támogatásában.

A kereskedelmi vadászat máshol lehetséges maradna

Míg a javasolt tilalom Melbourne nagyvárosi területeit érintené, a kereskedelmi célú vadászat továbbra is engedélyezett lenne Észak- és Nyugat-Viktória 47 régiójában. A kereskedelmi célú vadászat éves kvótáját 2023-ban 166 750 keleti és nyugati szürke kenguruban állapították meg. A kvóták célja, hogy a leölhető kenguruk számának korlátozásával biztosítsák a fenntartható és humánus vadgazdálkodást.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...