Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutyabarát könyvajánló – Kim Brophey: Meet Your Dog

Minden kutyás tudja, hogy az öröm mellett lehet a kutyázásban üröm is. A viselkedési problémák okozta stressz és frusztráció megkeserítheti a hétköznapokat, és rányomhatja bélyegét a harmonikus kutya-gazdi kapcsolatra. Nem mellesleg, a viselkedési problémák diagnosztizálása és kezelése költséges, és nem is mindenki számára elérhető. Kim Brophey, elismert kutyaviselkedési tanácsadó könyve itt tud segíteni.

Brophey a legmodernebb kutatásokat felhasználva egy úttörő rendszert fejlesztett ki. A rendszer segítségével a gazdik számára lehetővé teszi, hogy azonosítsák, milyen probléma állhat a „rossz” viselkedés hátterében. Természetesen, arra is kapunk ötleteket, hogy hogyan tudjuk megoldani ezeket a problémákat. Számos hasonló könyv van a piacon, amelyek mind egyfajta útmutatót tartalmaznak a problémák kezelésére. Ugyanakkor, Brophey megközelítése némiképp más szempontból vizsgálja a problémás viselkedés kérdését. Nem csak magát a problémát és az arra vonatkozó „kezelési útmutatót” írja le. Inkább a szemléletformálás irányából közelít. Igyekszik a gazdik számára újfajta megértést nyújtani arról, hogy mi motiválja és befolyásolja kutyájuk viselkedését.

Ez az új technika másfajta kategóriákat is használ, és talán kevésbé általánosító, mint a hagyományos tréning könyvek. Azoknak a gazdiknak lehet hasznos, akik szeretnek egy probléma gyökeréig lenyúlni, szeretik megérteni, hogy ki játszódik le egy folyamat hátterében. Ez a megértés hasznos lehet, akkor is, ha elbizonytalanodunk, vagy a kutyánk nem éppen a könyvben leírt módon reagál. Mivel értjük a jelenséget, azt is jobban megérthetjük, hogy mi játszódik le az eb fejében, és ennek megfelelően változtathatunk.

Kim Brophey több, mint húsz tudományágból származó információkat rendszerezett négy átfogó elemre. Ezek a tanulás, a környezet, a genetika és az „én”. Ezen kívül figyelembe veszi a kutyafajták közötti eltéréseket, így változatosabb megoldás készlettel vértezheti fel a gazdikat. Talán egy kicsit nagyobb elmélyülést igényel, amíg beleássa magát az ember a módszer rejtelmeibe, de a leírtak biztosan hozzájárulnak a kutyaviselkedés megértéséhez.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.amazon.com/; Kép: Photo by Samson Katt: https://www.pexels.com/photo/funny-labrador-in-eyeglasses-resting-on-bed-with-book-5255258/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...