Saját KB bal
Saját KB jobb

Nyári gyakori kérdések – 2. rész – alga, hőguta, forró aszfalt, grillezés

A nyári melegben fokozottan kell figyelnünk kutyáinkra, hiszen a forróság mellett a szabadidős tevékenységek egy része is veszélyeket rejthet. Aggodalomra azonban semmi ok! Egy kis odafigyeléssel a nyári időszak is simán átvészelhető.

„Kék-zöld alga”

Az úgynevezett kék-zöld algák (angolul blue-green algae), helyesen: cianobaktériumok komoly veszélyforrást jelentenek a kutyák számára. Az egységes, a víz felszínén zöldes filmréteget képző cianobaktériumok olyan toxinokat termelnek, melyek emberre és álltokra is veszélyesek. Az ilyen „algás” vízben úszó kutyák gyakran súlyosan megbetegednek (idegrendszeri megbetegedés vagy májelégtelenség). A szennyezett vízből ivás is veszélyes, és az is, ha a kutya lenyalogatja magáról az algát mondjuk úszás vagy egy pocsolyán átgázolás után. A toxinok ellen nincs ellenszer, kezelés nélkül a mérgezés gyors, halálos lefolyású lehet. Bővebben korábbi cikkünkben olvashatsz arról, mire figyelj!

Hőguta

A nyár talán legnagyobb veszélye a túlhevülés, vagy hőguta. Erről korábban részletesen írtunk ITT és ITT. Röviden annyit érdemes tudatosítani, hogy a kutyák testmozgás, sporttevékenység vagy heves játék közben könnyen túlhevülhetnek. Veszélyeztetettebbek a rövid orrú fajták (mopsz, bulldogok, stb.). Az elmúlt napok tragédiáinak fényében mi is szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy a gyerekeknek is el kell mondani, hogy a hőguta veszélyes lehet négylábú barátjukra! Tanítsuk meg nekik is, hogy mire figyeljenek.

Forró aszfalt

Kánikulában akár 80 °C-ra is forrósodhat az aszfalt. Ez nem csak kellemetlenül forró, hanem fájdalmas, és égési sérüléseket is okozhat. Séta előtt ellenőrizzük az aszfalt hőmérsékletét: kézfejünket nyomjuk az aszfalthoz/betonhoz/térkőhöz és tartsuk ott 30 sec-ig. Ha nekünk túl forró, a kutyánknak is az lesz.

Grillezés

Népszerű nyári időtöltés a grillezés és a kerti partik. Az ínycsiklandó falatok és a laza hangulat pedig veszélyes kombináció, hiszen hajlamosak lehetünk megfeledkezni az ételről vagy éppen vendégeink dobnak a kutyáknak egy-egy falatot. A gyomorpanaszok  vagy mérgezés megelőzése érdekében tartsuk be az alábbiakat:

  • ne hagyjuk őrizetlenül az ételt
  • a forró grillt, rácsot, tábortüzet mindig felügyelje felnőtt
  • kérjük meg a vendégeket, hogy ne etessék a kutyákat (vagy csak a számukra is megfelelő falatokkal)
  • a zsíros, fűszeres ételekkel legyünk különösen óvatosak!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Dominika Roseclay: https://www.pexels.com/photo/white-dog-on-shore-2112010/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...