Saját KB bal
Saját KB jobb

Figyelem! A nyári fürdőzés a kutyáknak veszélyes is lehet!

A víz jótékony hatása a kutyákra nem kérdés, ráadásul nagy többségük imád is fürdőzni, pancsolni. Azonban bizonyos vízekben veszély is fenyegeti a őket.

Ha ismeretlen helyre megyünk kutyánkkal fürdeni, először is bizonyosodjunk meg arról, hogy az adott helyen lehet-e kutyát úsztatni, figyeljük a tiltó táblákat vagy nézzünk utána interneten (olvasd el A magyar kutyastrand viszonyok c. cikkünket). Másodszor győződjünk meg arról, hogy a víz minősége megfelelő-e a kutya fürdetésére. Ugyanis több kárt okozhat a víz a kutyának, mint fordítva. Természetesen ehhez nem kell mikroszkóp. Ránézésre és „szagra” is meg lehet állípatíni, hogy veszélyes-e a kutyánk számára a víz.

Az egyik leglátványosabb veszélyforrás, amit biztosan észreveszünk a kék-zöld algák (Cianobaktériumok), mely mérgezők a kutyák számára.

A Cianobaktériumok (régebbi nevükön kék-zöld algák) érdekessége, hogy fotoszintetizálnak, tehát oxigént termelnek. Sejtfaluk felépítését tekintve a gram negatív csoportba soroljuk őket. Nagy élénkzöld, kicsit kékes, összefüggő nyálkás filmréteget hoznak létre. Könnyen eltávolíthatók, de hamar újra nőnek, és jellegzetes, kellemetlen szaguk van. Jelentöségük abban van, hogy toxinokat (microcystin és and anatoxin) termelhetnek, amely emberre és állatokra egyaránt veszélyes lehet. Az ilyen vízben úszó kutyák gyakran megbetegednek, egyrészt mert isznak a vízböl, másrészt amikor tisztogatják magukat.


(Fotó: Vízhányó Evelyn, Facebook)

Milyen tünetei vannak a kék-zöld alga mérgezésnek?

1) Microcystinek okozta mérgezés

Májkárosodást és májelégtelenséget okoz. Hányás, hasmenés, véres hasmenés, fekete bélsár (melena), gyengeség, sápadt nyálkahártyák, icterus, görcsök, ataxia, kóma, shock. Kezelés nélkül az állat néhány napon belül elpusztul. A vérvizsgálat megemelkedett májenzimeket, hypoglycemiát, alacsony protein szintet és meghosszabbodott véralvadási idöt mutat. Agressziv, intenziv ellátást igényelnek az ilyen esetek. A gyógykezelés: intravénás folyadékterápia, orvosi szén, atropin, májvédelem. Specifikus ellenszer nincsen.

2.) Anatoxinok okozta mérgezés

Idegrendszeri tüneteket okoz: izomremegést, az izmok merevedését, paralizist, nyálzást, nehezitett légzést, cyanotikus nyálkahártyákat. A gyógykezelés: intravénás folyadékterápia, orvosi szén, a rángógöcsök kezelése, oxigén terápia. Specifikus ellenszer nincsen.

(Dr. Gál Sándor)

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...