Három képesség, ami megmentheti a kutyád életét

Gazdiként  a mi feladatunk, hogy kutyánkat szocializáljuk, azaz, felkészítsük a világban való boldogulásra. Ebbe nem csak a rutin és a szabályok betartása és az udvarias viselkedés tartozik bele, hanem a veszélyekre való felkészítés is. A világban ugyanis számos veszély fenyeget, és ezekre a legjobb felkészülni. Lássuk, melyik az a három képesség, ami akár a kutyánk életét is megmentheti.

Kocsiból kiszállás

Sokszor látni, hogy szinte ki sem nyílik a kocsiajtó, a kutyák már pattannak is ki a járműből. Ilyenkor néha csak a szerencsén múlik, hogy nem jön arra éppen egy autó, amíg a gazdi össze nem szedi az ebet. A kocsiajtó nyitása nem egyenlő azzal, hogy ki kell onnan szállni. Megtaníthatjuk kutyánknak, hogy bár nyitjuk az ajtót, ő csak akkor indulhat meg, ha megengedjük neki.

Ugyanez igaz az ajtóban, kertkapuban is. A nyitott ajtó nem azt jelenti, hogy szabad is rajta kimenni.

Élelem megtagadás

Sajnos túl gyakran halljuk, hogy mérgezett eledelt szórtak szét egy parkban, vagy dobtak be a kutyának rosszindulatú emberek. Ha ilyen esetekben tragédia történik, arra nincsenek szavak… Annyit tehetünk, hogy minden tőlünk telhetőt megteszünk, és megtanítjuk kutyánknak, hogy csak tőlünk fogadjon el élelmet. Ez elsőre nem tűnik túl egyszerűnek, de lehetséges. Olyannyira, hogy az élelem megtagadásra trenírozott kutyák előtt akár a legízletesebb jutalomfalatot is lóbálhatja az ember.

Állj!

Az ül, a fekszik, a marad, de még a pacsi is előbb kerül be a repertoárba, mint az állj. Illetve a még kifinomultabb távolról fektetés vagy ültetés. Pedig az „állj” nem is vezényszó, inkább varászszó, amivel megállíthatjuk a kutyánkat ha egy száguldó autó közeledik, vagy egy forgalmas úthoz érünk.

Ez a három képesség talán egy kicsit nagy falatnak tűnhet elsőre, de szerencsére az oktatók, trénerek segítségével hamar megtanulhatók. Érdemes a kutyaiskolák kurzusai között is nézelődni, alkalmanként workshopok vagy rövidebb tanfolyamok keretében is elsajátíthatjuk és gyakorolhatjuk a kutyánkkal ezeket a hasznos ismereteket.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Alberlan Barros: https://www.pexels.com/photo/dog-jumping-to-woman-legs-16620547/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...