Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit tehetünk a kertünkben élő sünök érdekében tavasszal?

Ha a kertünkben sünök tanyáznak, igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat. A sünök ugyanis nagyon hasznosak a kert egészsége szempontjából, másrészt végtelenül kedves jószágok. Külön élvezet nézni őket, amikor esténként előbújnak és táplálék után néznek – főleg, ha picinyeik is vannak.

Ha kutyánk van, figyeljünk rá, nehogy bántsa őket vagy kárt tegyen bennük. Sok kutyának a sün zsákmánynak tűnik, ezért figyeljünk rájuk, előzzük meg a bajt. A sün elsősorban sötétedés idején és éjszaka aktív, ezek azok az idősávok, amikor érdemes kutyánkat felügyelni a kerti tartózkodása közben.

Mivel a sün védett állat, ezért, ha a mi kertünket tekinti otthonának, tegyünk meg mindent, hogy biztonságban, boldogan élhessen ott.

Ehhez hozzá tartozik az is, hogy nem pusztítjuk el a sün menedékéül szolgáló helyeket, például a farakásokat, ág kupacokat, stb. Illetve a bokrok alatt kicsit lazábban kezeljük a gaz kérdését. A fűnyírás, kaszálás előtt járjuk végig a lenyírni kívánt területet, nézzük meg, nem szundikál-e éppen ott egy süni. A fűnyíró vagy a kasza ugyanis halálos a kis állatra nézve.

Bár kutyásként egyébként is érdemes vegyszerek és irtószerek nélkül ápolnunk a kertet, ha sünök is élnek ott, akkor felejtsük el ezeket! A sünök egyébként a jó kerti ökoszisztéma, az egészséges kert jelzői, és ők maguk is kiváló kártevőirtók.

Ha szeretnénk pluszban segíteni a sünöket (főleg, amikor megszületnek a kicsik), tehetünk ki nekik enni- és innivalót egy biztonságos helyre. Megfelel a beáztatott vagy nedves kutya- és cicaeledel (nem halas), illetve a darált hús. A tej, a közhiedelemmel ellentétben, nem való a sünöknek, mert laktózérzékenyek.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Pixabay: https://www.pexels.com/photo/animal-close-up-cute-eating-206716/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...