Saját KB bal
Saját KB jobb

Gyakoroljunk otthon!

A kutyánk tanítása során a gyakorlás legalább olyan fontos, mint az első hetek, hónapok, amikor megtanuljuk a feladatokat. A gyakorlásra pedig, talán meglepő módon, de igazán alkalmas hely az otthon.

A rendszeres gyakorlással fitten tarthatjuk az elmét, és biztosíthatjuk, hogy akár egy váratlan helyzetben is biztosan menjen a feladat. Ugye, mi sem emlékezünk olyan dolgokra, amiket az általános iskolában tanultunk, ha azóta eszünkbe sem jutott gyakorolni őket? Kinek a kötélmászás, kinek a hetes szorzótábla vagy a Batthyány név helyes szótagolása okoz pillanatnyi fennakadást. Pedig annak idején szuperül ment. Valahogy így lehetnek a kutyák is azokkal a feladatokkal, trükkökkel, amik csak ritkán jönnek elő.

Fontos, hogy a feladatokat a lehető legtöbb helyzetben gyakoroljuk és rendszeresen ismételjük. Ugyanakkor, az otthon biztonsága és nyugalma sem megvetendő, ha tréningezünk. Különösen akkor lehet jó terep, ha új feladatot tanulunk vagy éppen az elsajátítás folyamatában vagyunk. Illetve akkor, ha már régen volt az a feladat, és újra szeretnénk elővenni, ismételni. Ilyenkor az otthon nyugodt és ismerős terepe a barátunk. Itt nincsenek váratlan zajok, izgalmas szagok, meglepő események. Otthon mi teremtjük meg a gyakorláshoz szükséges feltételeket, és szinte teljes hatalmunk van a körülmények felett.

Teremtsünk nyugodt, kiszámítható helyzetet. Akár ki is jelölhetünk egy területet, ahol mindig gyakorlunk. Így kutyánk tudja, hogy mi következik, mit várunk tőle. A tréning során ügyeljünk rá, hogy a családtagok és más négylábúak ne zavarjanak minket, hiszen éppen az a lényeg az otthon gyakorlásban, hogy nincsenek zavaró tényezők. Ezért alkalmas terület a kérdéses pontok átismétlésére, a begyakorlásra, a tökéletesítésre. Ha otthon már jól megy, kivihetjük a trükköt/feladatot a szabadba, ami persze szint lépés, ezért elképzelhető, hogy nem fog olyan tökéletesen menni elsőre, de hamar összeáll majd a kép.

Ennek fordítottjaként: ha a szabadban, erős ingerek mellett nem úgy megy valami, ahogy szeretnénk, vigyük haza. Otthon, nyugodt körülmények között vegyük át párszor. Így sokkal biztosabb alapokra helyezhetjük, mint ha a zavaró ingerekkel versengve próbáljuk megtanítani.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Instagram – @tailswithnicole; Fotó: Ivan Babydov: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/szeretet-no-allat-kutya-7788664/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...