Saját KB bal
Saját KB jobb
Tibor Janosi Mozes képe a Pixabay -en.

Brazília betiltja a kozmetikai állatkísérleteket

Brazíliában betiltják a kozmetikai termékekkel kapcsolatos állatkísérleteket és a termékek állatokon történő tesztelését.

Az új brazil elnök Luiz Inácio Lula Da Silva kormánya jelentette be, hogy Brazília betiltja az állatok kísérleti felhasználását a kozmetikai termékek és parfümök gyártása során. Az Agencia Brasil szerint az új intézkedés azokra a termékekre vonatkozik, melyek összetevői bizonyítottan biztonságosak és hatékonyak.  Az állatkísérletek betiltása állatvédelmi szempontból óriási lépés az ország számára . 

Gerinces állatokon nem lehet többé tesztelni

Az új szabályok értelmében gerinces állatokat, például kutyákat, macskákat és patkányokat nem lehet többé felhasználni kozmetikai kutatásokban. Ezek leggyakrabban testápolási termékek, kozmetikumok és parfümök fejlesztésére és minőségellenőrzésére irányuló kutatások voltak a múltban. Az új tilalom olyan termékekre vonatkozik, melyek összetevői biztonságosak és hatékonyak. Ezt pedig egy korábbi kutatás eredményével alá tudja támasztani a gyártó. Az olyan új termékekre, melyeknek egyes összetevői még nem bizonyítottan biztonságosak, alternatív kutatási módszerek alkalmazását írja elő a törvény. Jelenleg 40 ilyen alternatív elismert kutatási módszer létezik Brazíliában.

Alternatív kutatási módszerek

Ma már számos olyan módszer áll rendelkezésre, mely kiváltja az élő állatok szükségességét a egy termék fejlesztésénél vagy tesztelésénél. Az ilyen módszerek között például mesterséges bőr és mesterséges szaruhártya használata is szerepel.

Amazónia burjánzó növényvilágában számos gyógyhatású, vagy annak tartott növény, virág és termés van. Ezeknek a tesztelése és tanulmányozása legtöbbször állatkísérletekkel történt. Az alternatív kutatási módszerek lehetőséget nyújtanak továbbra is a kutatások folytatására, de állatok felhasználása nélkül. Ez a szabályozás összhangban van az Európai Unió állatkísérletekre vonatkozó rendeletivel. Így nemcsak állatvédelmi szempontból hoztak fontos döntést Brazíliában, hanem az ország csatlakozott ahhoz a számos országhoz, ahol az állatvédelem előbbre való a kozmetikai termékek gyártásánál.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet 

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...