Saját KB bal
Saját KB jobb

Egy dióféle, ami kifejezetten mérgező a kutyák számára – a makadámdió

Télen szívesen fogyasztunk dió- és mogyoróféléket, hiszen ezek a termések kiváló energiaforrásnak számítanak, emellett zsírsavakban és vitaminokban gazdagok. A hideg időszakban a szervezetünknek szüksége van az egészséges zsírokra, különösen akkor, ha sok időt töltünk a szabadban. Ez kutyáink esetében sincs máshogy. Egy aktív életmódot élő kutya kalóriaszükséglete ilyenkor akár kétszeresére is nőhet a meleg nyári napokhoz képest. És nem mindegy, hogy ezt a kalóriatöbbletet milyen forrásból fedezzük. A dióféléknek számos előnyös tulajdonsága van a kutyák számára is, de nem mindegy, hogy melyik fajtát válasszuk. A makadámdió vagy makadámia például kifejezetten rossz ötlet.

Legyen szó természetes táplálásról vagy éppen közös nassolásról, a diófélék közül a legtöbb nem mérgező a kutyák számára sem. A dió, a mandula, a kesudió, a pisztácia és a mogyoró is adható a kutyáknak. Érdemes odafigyelni, hogy csak a natúr, sótlan és hozzáadott zsíroktól mentes terméseket adjuk kedvenceinknek. Mivel a diófélék és a mogyoró kemények és nehezen emészthetők, ezért a fulladás veszélyének elkerülése és az emésztési problémák, hányás, megelőzése érdekében apróra darabolva vagy „vajként” kínáljuk. Először csak kis mennyiségben.

Figyeljünk oda, hogy a többi dióval ellentétben a makadámdió már kis mennyiségben is káros a kutyák számára. Bár sok honlapon ugyanúgy csak a „veszélyes” vagy „kerülendő” minősítést kapja, itt nem a fulladás veszélye miatt kell vigyáznunk. A makadámdió már kis mennyiségben is gyomor- és bélpanaszokat okozhat, ezért tiltólistás a kutyák esetében. Nagyobb mennyiség fogyasztása esetén hányás, koordinációs zavar, hipotermia (túlhevülés) és letargia léphet fel.

A többi téli csemegével ellentétben a makadámdió az avokádó, a xilit és a hagyma mellett a kutyáknak egyáltalán nem adható, mérgező emberi élelmiszerek között szerepel. Fokozottan figyeljünk a sütemények, édességek esetében, melyek esetleg makadámdiót tartalmazhatnak.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://vcahospitals.com/know-your-pet/macadamia-nut-poisoning; https://www.facebook.com/doctor.karen.becker/; Kép: Photo by Marta Branco: https://www.pexels.com/photo/variety-of-brown-nuts-on-brown-wooden-panel-high-angle-photo-1295572/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...