Saját KB bal
Saját KB jobb

Viszket a kutyám – mit tegyek?

Télen gyakran tapasztalhatjuk, hogy a kutyánk viszket, nem bírja abbahagyni a vakaródzást. Ennen számtalan oka lehet, melyek közül némelyik egyszerűen orvosolható, míg más esetben állatorvosi segítségre lehet szükségünk.

A viszketés oka lehet a száraz levegő. A fűtés miatt a lakásban lecsökkenhet a levegő páratartalma. Ezt onnan vehetjük észre, hogy kiszárad, kicserepesedik az ajkunk, a bőrünk feszül és érzékeny. A kutyák hasonlóan érzékenyek a páratartalomra, az ő esetükben is lehet a viszketés oka a száraz levegő. Az ideális páratartalom legalább 40% feletti – ami télen sokszor nem valósul meg. Ha száraz a lakásunk levegője (páratartalom mérővel ellenőrizhetjük), érdemes lehet párologtatókkal, párásítóval vagy szobanövények beszerzésével gondoskodni az egészségesebb páratartalomról.

Mérgező és biztonságos szobanövények kutyásoknak

Ha viszket és vakaródzik a kutyánk, annak másik oka lehet a bőr (és a szervezet) immunrendszerének gyengülése, ennek pedig oka lehet a napfény, a D-vitamin hiánya. Az ekcémás, kipirosodó bőr intő jel lehet, hogy kutyánknak vitaminpótlásra lehet szüksége. Ha erre gyanakszunk, keressük fel az állatorvost, aki elvégzi a megfelelő vizsgálatokat.

Ha már immunrendszer, ne feledkezzünk meg az allergia lehetőségéről! Ha egy kutya viszket, hajlamosak vagyunk erre gondolni, de talán télen kevésbé jut eszünkbe, hogy allergén is állhat a háttérben. Az allergia lehet környezeti és táplálék eredetű. Utóbbi esetben a bevitt élelmiszer az ok, ha nem váltottunk, és eddig nem volt probléma, akkor elképzelhető, hogy a bélflóra egyensúlya szorul támogatásra.

A külső allergének közül elsősorban a penészgomba, az atkák és a por (összefügg a száraz levegővel) lehet oka annak, hogy a kutyánk viszket. Ne feledkezzünk meg az öblítő és a mosószer (takarók, kabátok, pulcsik szezonja van) allergizáló hatásáról sem. Lehetőleg hipoallergén, illatmentes tisztítószereket használjunk a kutyánk ruháin, takaróin.

A fentiek nem minősülnek állatorvosi tanácsnak. Ha a kutyánk viszket, forduljunk állatorvoshoz. Ha nincs orvosi ok a háttérben, akkor érdemes mérlegelni a környezeti tényezőket.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Mohan Nannapaneni: https://www.pexels.com/photo/an-american-eskimo-dog-on-the-grass-14744550/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...