Saját KB bal
Saját KB jobb

A relatív páratartalom és kutyánk egészsége

Télen, a hideg és a fűtés miatt csökkenhet otthonunkban a relatív páratartalom. Különösen igaz ez, ha korszerű, jól szigetelő nyílászáróink vannak és nincs otthonunkban légkezelő rendszer. Az alacsony relatív páratartalom azt jelenti, hogy otthonunkban szárazabb lesz a levegő, ami számos kellemetlen hatással jár. Ezek egy részét saját bőrünkön is érezhetjük, például bőrfeszülés, bőrszárazság formájában. A száraz, fáradékony szemek, a kipirosodás, a nyálkahártyák szárazsága is jelezheti a levegő nem megfelelő minőségét, de a fáradékonyság, az állandó por is utalhat rá.

A szobákban a levegő relatív páratartalma ideális esetben 50% körüli, 40 és 70% közötti értékek tekinthetők megfelelőnek. Kutyáink is megérzik, ha ettől tartósan eltér. Mivel ők több időt töltenek otthon, a négy fal között, ezért valószínűleg a száraz levegő hatásait is jobban megérzik. A fáradékonyság, levertség talán nem tűnik fel oly mértékben, mint a nyálkahártyák szárazsága vagy a korpásodás, a szőrhullás és a viszketés, melyek a száraz bőr tünetei.

Ezek természetesen, utalhatnak másra is, de ha egyéb egészégügyi ok nem áll fenn, érdemes lehet a relatív páratartalom mérése és korrigálása.

Hogyan biztosíthatjuk otthon a megfelelő relatív páratartalmat?

Szélsőséges esetben valószínűleg szükségünk lesz egy párásító vagy légkezelő berendezésre. Ez akkor indokolt, ha otthonunk relatív páratartalma 20% körüli vagy az alatti.

Sokat javíthatunk a levegő minőségén párásítással is. Ennek egyszerű eszközei a kerámiából vagy üvegből készült párásító edények. Ezeket egyszerűen töltsük meg vízzel és helyezzük a fűtőtestre.

Egy-egy helyiség – például kutyánk állandó tartózkodási helye, vagy a hálószoba – hatékonyan párásítható kisebb párásítókkal vagy diffúzorokkal. Ez utóbbiakról érdemes annyit megjegyezni, hogy az illatosított változatok veszélyesek és/vagy kellemetlenek lehetnek a kutyáknak a kifinomult szaglásuk miatt. Erről bővebben itt olvashatsz: Az illóolajok és diffúzorok veszélyei kutyáinkra

Ezért lehetőleg kutyabarát illóolajos vagy illatmentes verziót válaszzunk: Aromaterápia, illóolajos masszázs – hogyan alkalmazzuk és mire figyeljünk?

A szobanövények is segíthetnek a levegőminőség javításában. Figyeljünk oda azonban, hogy bizonyos fajták veszélyesek lehetnek a kutyákra – különösen a kíváncsi kölykökre nézve!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Hilary Halliwell from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...