Saját KB bal
Saját KB jobb

Meglepő, de mosható

Sokszor nincs egyszerű dolgunk, ha a kutyás felszerelésekről van szó. Egy idő után a kabátkák, takarók, fekhelyek, játékok, pórázok elkezdenek kevéssé higiénikus állapotba kerülni. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy vajon mi legyen a termék sorsa? Ha mosható, egyszerű a megoldás, csak berakjuk a mosógépbe és már készen is van. De honnan tudhatjuk biztosan, hogy mosható-e valami?

A címke

Érdemes tudatosan vásárolni a kutyás dolgokat is. A plüssök, kabátok, párnák minél tovább tartó használatával meghosszabbítjuk azok életciklusát, így később (vagy sokkal később) válik belőlük hulladék. Ha jó darabig nem kell új terméket vásárolnunk, azzal nem csak a pénztárcánkat, de a Földet is kíméljük. A tisztíthatóság és a hosszú élettartam ma már számos kutyás márka esetében alap – hiszen a környezetvédelem közös ügyünk. Ezek a márkák a terméken jelzik is, hogyan tisztítható. Sokszor azt is, hogy javítható.

Minden esetben a termék címkéje az, ami útmutatást nyújt: ezen piktogramok jelzik, hogy mosható, kézzel mosható vagy tisztítható (tisztítóban) a termék.

További információt a mosási piktogramokról a Tudatos Vásárlók Egyesülete honlapján olvashatsz.

Érdemes mérlegelnünk, hogy mennyire kényelmes megoldás nekünk az adott mód. Ha például nincs a közelben olyan tisztító, ami beveszi a kutyás cuccokat, akkor lehet, hogy érdemes más alternatívát választani.

Ha nincs meg a címke

Az is előfordul, hogy a termék már egy ideje megvan, de eddig nem volt szükség a tisztításra. Nálunk például a plüssökről, játékokról először a címke veszik el – ilyenkor kénytelen az ember a józan eszére hagyatkozva eldönteni, vajon mosható a termék vagy sem.

A plüssök, játékok, párnák, takarók nagy része mosógépben mosható. Kivéve a bőr, juta, műszőrme, gyapjú, flitterek, selyem, és egyéb kényes anyagok.

A műszálas anyagokat többnyire 40 °C-on moshatjuk. A párnák és fekhelyek is, meglepő, de a mosható kategóriába tartoznak. Kivételt képeznek a memóriahabos fekhelyek, amiket nem tanácsos mosni. Ha ilyenünk van, akkor a huzatot külön mossuk, a párnát/betétet pedig szellőztethetjük. Egyébként, ahogy a saját ágyneműnket, a kutyákét is érdemes időnként kimosni. Mossuk külön a huzatot és a töltetet. A műszálas töltet összecsomósodását úgy akadályozhatjuk meg, ha teniszlabdákat teszünk a mosógépbe, és így mossuk ki a belső párnát.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Things You Didn’t Know You Can Clean In Your Washing Machine – https://www.instagram.com/marthastewart/; Kép: Pexels: ionix.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...