Saját KB bal
Saját KB jobb

Hard Dog Race – Hat láb, két szív, egy büszekség

Ez az OCR verseny nem csak Rólad és a kutyádról szól… sokkal inkább arról, hogyan tudtok egy csapatként együttműködni! A HDR több, mint egy verseny. Egy életstílus, egy feledhetetlen élmény, ami igazi falkává kovácsolja a kutyát és gazdáját.

Nem igazán vannak rá szavak, milyen érzés az, amikor hat láb együtt mozdul, két szív együtt dobban és egy büszkeségnek örültök. Amikor együtt küzditek végig a pályát, amikor azt veszed észre, hogy teljesen máshogy figyel rád, mint általában, amikor teljes lesz az összhang. Amikor látod, hogy hirtelen szó nélkül átugrik/bújik egy olyan akadályon, amiről azt gondoltad volna, hogy tuti nagy ívben kikerüli. Amikor együtt futtok be a célba, és ő ugyanolyan büszke és boldog, mint Te. Az a pillanat valami egészen új kapocs a hat láb és két szív között.

hdr

Szívesen átélnéd ezt az élményt? Kacérkodsz a nevezés gondolatával, de nem tudod, hogyan is vágj neki?

Ha életed első HDR versenyére készülsz, minden bizonnyal tele vagy izgalommal, de közben sok-sok kérdéssel is. Éppen ezért, igyekeztünk Neked összeszedni minden olyan hasznos információt, amit az első versenyed előtt tudni érdemes!

Először is, ha azt hiszed, hogy a HDR-re való felkészülés azzal kezdődik, hogy négylábú jóbarátoddal felpattantok a kanapéról, és elkezdtek futni, nagyobbat nem is tévedhetnél!

Eláruljuk a megfelelő időrendet!

Irány az állatorvos!

Igen, bizony, nem csak az számít, hogy Te mennyire vagy edzett vagy éppen kiköpöd-e a tüdődet az első emelkedőn… Az a fontos, hogy a kutyád egészségi állapota is alkalmas legyen a futásra! A HDR-re való felkészülés tehát az állatorvosnál kezdődik, egy állapotfelméréssel. Mondjátok el az orvosnak, hogy mire készültök, és kérjétek meg, hogy ilyen szemmel vizsgálja át a kutyátokat!

Legyen meg a megfelelő felszerelés!

A HDR versenyeken a kutyán mindenképpen hámnak kell lennie, nyakörvben nem engedünk senkit versenyezni! Sok-sok termék van a piacon. Biztos vagy benne, hogy első „occó” hám, ami szembejött veled az aliexpresszen vagy a madaras tecsóban a legjobb a kutyádnak? Szerintünk nem. Fontos a funkció. Egy sétáltató hámot nem véletlenül sétára terveznek, egy futó hámot pedig nem véletlenül ajánl a gyártó futásra. A HDR hivatalos kutyafelszerelés márkája a Musher Hungary, náluk is nézzetek körül bátran!

hdr

Edzettség és fizikai felkészülés

Na most értünk oda, hogy ideje felállni arról a  kanapéról!  Könnyen gondolhatnád, hogy „Áh, már csak 2 hét van a versenyig, erre a kis időre már minek edzeni?” vagy „Szint idő úgysincs, legfeljebb sétáltok…” Nos, az utóbbi mégcsak igaz is lenne, de azért higgyétek el, nem árt, ha ennél azért kicsit komolyabban vesztitek a felkészülést. Nem kell arra sem gondolni, hogy mostantól napi 10km-eket kell sprintben teljesíteni, az útba jövő összes bokrot és padot gátfutásban átugorva, de ha van egy kis időd és kedved felkészülni, akkor érdemes kicsit jobban beleásni magad a témába. A neten millió forrás található, valóban hiteles szakértőktől, amik kifejezetten kezdő futóknak szólnak. Mindenképpen javasoljuk, hogy nézzetek utána bővebben a kérdésnek. Pár dolgot említenénk csak a kimeríthetetlen témából, melyek tapasztalatinkon alapulnak, hiszen, igen a HDR szervezői is voltak egyszer kezdő kutyás futók, mint mindenki.

hdr

1, Melegíts be. Könnyű egy legyintéssel elintézni, minek hiszen csak röviden futok majd és lassan, kár pazarolni rá az időt. Hidd el az ízületeid nem értenek ezzel egyet.

2, Csak ami jól esik. Később, már nem kezdő futóként lesz olyan, hogy akkor is tovább futsz amikor nem esik jól, de az másik univerzum. Most még nyugodtan állj meg. Sétálj kicsit, majd, ha már nem a hátsó feleden veszed a levegőt, fuss újra. Váltogasd a két mozgásformát.

3, Tűzz ki célokat. Soha életeben nem futottál 500 méternél többet? Legyen az a cél. Majd 1K majd 2K és persze 6, hiszen annyi a HDR Base pálya, nagyjából. De ott a 2. pont halmozottan érvényes és alkalmazható.

4, Hagyd otthon a kutyát. Igen jól olvasod. Az első pár futás szóljon Rólad.

5, Vidd magaddal a kutyát. És itt ezer felé ágaznak a lehetőségek, mert ha húz, az a baj, ha nem húz, az a baj… Az biztos, hogy a kondija jobb mint a miénk, őt nem kell féltened. (Persze ha már voltatok állatorvosi ellenőrzésen. De voltatok már, hiszen addig felelős gazdiként nem állsz neki a futásnak.) Hajrá! Kanapé fenék alól kirúg, cipő felvesz, irány a terep.

hdr

Megfelelő szocializáció és odafigyelés

A versenyen sokan lesztek, gazdák és kutyák egyaránt. Mindenki izgul, valaki bemelegít, valaki sorban áll, valaki már éppen befutott a versenyről felhevülten. Éppen ezért nagyon figyeljetek oda a saját kutyátokra és mások kutyájára egyaránt. Fontos a megfelelő távolság tartás, illetve ha szükségesnek érzitek, használjatok bátran sárga szalagot!

Ne felejts el nevezni!

Ez a pont kifejezetten elősegíti a HDR-en való indulást. Háromféle nevezési típust is választhattok:

EGYÉNI: Egy ember + egy kutya – hat láb, két szív, egy büszkeség.

3 IN 1: Ketten indulhattok, egy kutyával! Ha a pároddal, feleségeddel, férjeddel, barátoddal, barátnőddel, vagy a szomszéd Marika nénivel szeretnéd lefutni a versenyt, de csak egy kutyátok van, hajrá!

CSAPAT: 6 versenyző + minimum 4 kutya (ketten indulhattok kutya nélkül!) És ne feledjétek, minél több csapattal neveztek, annál nagyobb kedvezmények várnak!

Érezzétek jól magatokat, Te is és a kutyád is!

A HDR versenyeken nincs szintidő, de félreértés ne essék, ettől még a verseny igenis kihívás, és nagyon büszkék lesztek magatokra, ha teljesítitek. A HDR továbbra sem az angolkisasszonyok teadélutánja, viszont Te szabod meg, mennyire hajtod magad, pontosabban nem is Te, hanem a kutyád. Mert tudod, hogy a szabályok szerint nem előzheted meg, ugye?

Ha pedig még mindig hezitálnátok, íme néhány idézet versenyzőinktől, arról, hogy milyen érzés az, amikor egy HDR verseny után befutottak a célba?

 

„Menjünk még egy kört… ”

„Büszke vagyok mindkettőnkre. ”

„Dejóhogymárvége-dekárhogymárvége ”

„Véégre! #lógabelem

„Megelégedettség, összetartás”

„Eufória”

„Azta@va ”

„Óó már vége?”

Reméljük, sokatokkal találkozunk szeptember 24-én, Piliscséven, a Base versenyen!

https://harddograce.hu/event/base-verseny/

 

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...