Saját KB bal
Saját KB jobb
Facebook/Ankahhhh

Tömeges halpusztulás Kaliforniában, a helyzet katasztrofális

A kalifornia Meritt-tó partjainál tömeges halpusztulás történt az elmúlt napokban, amit egy algafaj túlszaporodása okozott a szakértők szerint.

Napok óta rothadó, bűzös haltetemek ezreit sodorja a víz a San Francisco-i öböl és a Merritt-tó partjaira. Nemcsak a látvány sokkoló és drámai, de a bűz is elviselhetetlen. A közösségi médiákat kezdik elárasztani a helyi fotósok, tudósok, lakosok megdöbbentő fotói. Denevérráják, csíkos sügérek, tokhalak, szardellák és kagylók pusztulnak megszámlálhatatlan mennyiségben.

Az algákat okolják

Az első vélemények szerint a tömeges halpusztulás oka az algák elburjánzása. Pontosabban egy bizonyos algafaj, a Heterosigma akashiwo lehet az oka a katasztrófának. Ez a mikroszkopikus algafaj szaporodott túl a területen. Felszívja az összes oldott oxigént, így a halak nem jutnak oxigénhez és megfulladnak. A Heterosigma akashiwo ezen kívül olyan méreganyagot is termel, amely szintén halpusztulást okozhat. Az eredmény pedig a fotókon és videókon látható vörös, barnás árnyalatú víz, amelyben felfúvódott haltetemek ezrei lebegnek. A San Francisco-i öböl Regionális Vízminőség Ellenőrző Igazgatósága szerint augusztus 10-én az algák sűrűsége több mint negyvenéves rekordot ért el.

Egyedülálló élővilág

Damon Tighe természetbúvár szerint a Merritt-tóban hihetetlenül sokszínű az élővilág.

A kaliforniai Oakland Merritt-tavának ökoszisztémája egyedülálló, miután az édes és a sós víz egyaránt megtalálható benne. Halak, rákok és kagylók egész sora él a tóban, akárcsak a szürke gémek, nemes kócsagok, libák és kacsák népes populációja. Az elmúlt években lazacok, tokhalak, medúzák és leopárdcápák egyaránt beúsztak a tóba.

A hatóságok és a kutatók egyelőre tehetetlenül szemlélik az eseményeket. Bár a kiváltó okot valószínűleg beazonosították, a túlszaporodás okát még nem tudják. Amíg pedig erre nem derül fény, várhatóan többször meg fog ismétlődni a jelenség.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: TheGuardian, MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...