Saját KB bal
Saját KB jobb

Az egészséges fogyás titka

Sajnos a kedvencek körében is egyre több az elhízott, túlsúlyos egyed. Bár a kutyák esetében ez nem esztétikai probléma, és a ruhavásárlás során sem okoz gondot, mégis fontos, hogy odafigyeljünk az ideális testsúlyra. A megfelelő mennyiségű testmozgás és a táplálkozás a kulcsa az egészséges testtömeg megőrzésének. Ugyanakkor, ha felszaladt pár deka vagy kiló, akkor sincs minden veszve. Egy kis odafigyeléssel könnyen beindítható a fogyás.

Jó tanácsok a hatékony és éhezésmentes fogyás érdekében

Ha kutyánk felszedett pár kilót, akkor valószínűleg túl keveset mozog, vagy túl sokat kap enni. Bizonyos esetekben azonban egészségügyi probléma is állhat a háttérben. A pajzsmirigy alulműködése például okozhat súlygyarapodást. Ezért, mielőtt fogyókúrába kezdenénk, érdemes felkeresni az állatorvost, hogy megbizonyosodhassuk arról, hogy kedvencünk egészséges.

Az egészséges kutyák esetében a fogyás a testmozgás növelésének és a bevitt kalóriamennyiség csökkentésének meghatározásával érhető el. Fontos azonban, hogy ne essünk át a ló túlsó oldalára, és ne akarjuk egyik pillanatról a másikra lefogyasztani kedvencünket. A kutyák esetében fontos, hogy a fogyás fokozatosan történjen. A villámdiéták akár hiányállapotot, egészségkárosodást is okozhatnak.

A biztonságos fogyás mértéke hetente mindössze 1-3 %-a a kutya teljes testtömegének. Ha tehát egy 25 kg-os kutya esetében 2 kg túlsúlytól szeretnénk megszabadulni, akkor heti 250 – 750 gramm testtömegcsökkenéssel számoljunk. Könnyen kiszámítható, hogy ilyen mértékű fogyás mellett a 2 kg leadása körülbelül 2 hónapba telik. Ezalatt az idő alatt fontos, hogy tartsuk magunkat a tervhez, mind a táplálék, mind pedig a testmozgás területén – és hetente egyszer mérjük meg a kutyánk tömegét. Ez fontos visszajelzés arról, hogy jó úton haladunk.

Érdemes tudnunk, hogy minél nagyobb a túlsúly egy kutyán, annál jobban oda kell figyelnünk a fogyókúra alatt. Egy erősen elhízott ebbel forduljunk állatorvoshoz, és szigorúan az ő tanácsai alapján és felügyelete mellett vágjunk bele a fogyókúrába. Mivel a súlyosan elhízott kutyák számára  a mozgás nehézséget jelenthet, sőt, sérülésveszélyes is lehet, ezért igyekezzünk olyan mozgásformát választani, amely kíméletes. Például a lassú séta, a fizioterápia és a hidroterápia remek opciók.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Blue Bird: https://www.pexels.com/photo/smiling-woman-stroking-welsh-corgi-pembroke-7210259/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...