Saját KB bal
Saját KB jobb

Mit tehetünk, ha idős kutyánk már nem szobatiszta? – 1. rész

Az időskori inkontinenciáról

A legtöbb kutya szinte magától lesz szobatiszta. Amint fizikailag elég érettek lesznek hozzá, hogy megtartsák a vizeletüket, gyakorlatilag balesetmentes évek várnak ránk. Aztán egyszer csak pisifoltokra, esetleg tócsákra leszünk figyelmesek.

Mi lehet a háttérben?

Az, hogy a tökéletesen szobatiszta kutyánk miért kezd el apróbb baleseteket okozni, leginkább azzal magyarázható, hogy a szervezetük valamiért nem alkalmas a vizelet tartására. Ennek hátterében számos fizikai ok állhat, például idegrendszeri probléma, izomgyengeség, ízületi fájdalom, gerinccsigolyák fájdalma, gerincidegek érzéstelenedése, demencia, stb. Ezért az első dolgunk az legyen, hogy ellátogatunk az állatorvoshoz kivizsgálásra.

A vizelettartási problémákat okozhatják lelki tényezők is, például hirtelen változás a kutyus életében. A költözés, egy szeretett társ vagy gazdi elvesztése, vagy épp egy új kiskutya vagy kisbaba érkezése is okozhat ilyen jellegű problémát. Fontos, hogy először megbizonyosodjunk arról, hogy fizikailag rendben van a kutyánk, de ne feledkezzünk meg a lelki oldalról sem.

Gyakorlati szempontból

Ha olyan szerencsések vagyunk, hogy hűséges társunk szép kort élt meg, akkor a legkevesebb, amit megtehetünk, hogy segítünk neki az ezzel járó kellemetlenségek kapcsán. Bár teljesen érthető, hogy nem a legkellemesebb állandóan takarítani, és a kutyapisi szag sajnos eléggé átható. Ezért érdemes lehet pár óvintézkedést megtenni.

Mosható, vízálló huzatok és védőhuzatok

Ha kutyánk inkontinenciával küzd („csepegtet”) vagy bepisil például álmában, akkor, ha nem vigyázunk, hamar az egész lakás kutyapisi szagú lesz. Ez senkinek sem kellemes, és sajnos a bosszúságunk, türelmetlenségünk, könnyen visszaüthet a kutyánkra. Ezért fontos, hogy a saját komfortérzetünk és a lakás higiéniája érdekében pár óvintézkedést bevezessünk. A kanapét, a kutyánk fekhelyét, párnáját – és minden olyan bútort, amelyen aludni szokott, vonjuk be vízhatlan vagy könnyen mosható huzattal.

Érdemes lehet beszerezni olyan speciális fekhelyet, melynek a szivacsát vízhatlan gumiréteg védi. Az idős kutyáknak szánt ízületvédő matracok jó része ilyen. Ezekkel sokkal könnyebb dolgunk lesz.

Ebrehab: milyen eszközök állnak ma rendelkezésre, ha idős, sérült vagy beteg kutyáról gondoskodunk
Folytatása következik…

(A cikkben leírtak nem minősülnek állatorvosi tanácsnak. Ha kutyánknál – bármely életkorban – váratlanul vizelettartási problémák jelentkeznek, azonnal forduljunk állatorvoshoz! A stressz, gyógyszerek mellékhatása, testi vagy lelki trauma (sérülés) és szervi elváltozások is okozhatnak vizelettartási problémákat, nem csak az idős kor.

Ha a már szobatiszta kutyánk elkezd bepisilni, vagy „csepegtet”, azt nem direkt csinálja! Főleg nem azért, hogy rajtunk bosszút álljon, bennünket idegesítsen, netán büntessen. A szobatisztaság a kutyák részéről is alapvető igény, ezért ha felborul a rend, biztos, hogy erős ok húzódik meg a háttérben, de nem a kutya hibája! Ezért a büntetés, kiabálás, megfeddés vagy a kutya kizárása nem fogja megoldani a problémát.)


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://youdidwhatwithyourweiner.com/old-dog-peeing-house-help/; Képek: Photo by Simon Robben: https://www.pexels.com/photo/selective-close-up-photography-of-brow-dog-looking-up-464664/; Photo by Bruno Cervera: https://www.pexels.com/photo/tan-and-white-short-coat-dog-laying-down-in-a-brown-wooden-floor-128817/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...