Saját KB bal
Saját KB jobb

(Vegán) párizsi – megeheti a kutya?

A párizsi a virsli közeli rokona. Mely utóbbi köztudottan elfogadott kutya jutalomfalat/csemege. A fűszerekkel és helyenként ízfokozókkal felturbózott ízélmény sok kutyaiskolában olyan alapvető kellék, mint mondjuk a klikker. Vajon a párizsi is ehető a kutyák számára? És mi a helyzet a vegán virsli és a vegán parizer esetében?

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy sem a párizsi, sem a virsli, sem az egyéb feldolgozott, tartósított húskészítmények nem tartoznak a superfood kategóriába. Ennek oka részben a kutyák számára magas sótartalmuk, illetve, hogy mindössze nyomokban tartalmaznak a kutyák számára hasznos tápanyagokat. A másik ok, hogy a feldolgozás során az egyébként sem éppen kimagasló minőségű hús számos olyan eljáráson megy keresztül, amelytől táplálkozási szempontból még kevésbé válik előnyössé. A hőkezelés, darálás, főzés és egyéb lépések során, amelyeken a „húskészítménnyé” válás jár, gyakorlatilag az összes nyomelem, vitamin és rost kiveszik a termékből.

Bár etikai szempontból kétségtelenül nagy a különbség a húsmentes szendvicsfeltétek és a hús alapú alternatívák között, a vegán párizsi sem pályázhat a világ legegészségesebb étele címre. Ha megnézzük az összetevőket, legtöbbször valamilyen növényi fehérjeforrás, példéul zöldborsó vagy szója adja az alapot, amelyet zsíradékkal egészítenek ki. Hogy mindez finom is legyen, kell bele pár ízesítő anyag, tartósítószer, állományjavítók, emulgeálók, stb. Csakúgy, mint a hús alapú termék esetében. A vegán változatokban azonban találhatunk pár olyan összetevőt is, amelyek nagy mennyiségben kifejezetten veszélyesek lehetnek a kutyákra nézve. Például fokhagymaport, vöröshagymaport, vagy citrusrostot. Bár nem valószínű, hogy kis mennyiségben ezek bármelyike panaszt okozna, érdemes minden esetben elolvasni az összetevőket!

A virsli, a párizsi, a szeletelt sonka, a májkrém és a többi húskészítmény, illetve ezek vegán alternatívái jóval nagyobb mennyiségben tartalmaznak sót, mint az a kutyák számára egészséges lenne. Ezért fogyasztásuk csak kis mennyiségben, alkalomszerűen megengedett.

Tipp: Egészségesebb jutalomfalat alternatívák a nyersen szárított húsok. Ez a tartósítási eljárás kíméletes, 40°C alatti hőmérsékleten zajlik, így a hús megőrzi tápértékének nagy részét.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Kép: Photo by Blue Bird: https://www.pexels.com/photo/excited-woman-teaching-dog-to-beg-7210458/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...