Saját KB bal
Saját KB jobb

Viszlát allergia!

Legyen szó akár szezonális, jellemzően tavasztól őszig tartó, vagy egész éves allergiáról, mindkettő nagyon meg tudja keseríteni azok életét, akik rendszeresen átélik. Szerencsére, a tüneti kezelésen kívül van olyan gyógymód is, amely magát az okot szünteti meg.

A leggyakoribb allergia

A hétköznapi nyelven csak szénanáthaként emlegetett allergiás nátha hátterében a beteg  leggyakrabban pollenekre, porra vagy állati szőrre, esetleg penészre érzékeny. Nemcsak a tünetek elkerülésében tud segíteni a Ju-Med Egészségcentrum allergológiai szakrendelésén alkalmazott allergén immunterápia, hanem magát a kiváltó okot is meg tudja szüntetni. Ezen kezelés segítségével akár a tünetmentesség is elérhető, illetve csökkenthetőek, vagy akár teljesen meg is akadályozhatóak a késői szövődmények.

Az allergiás betegség esetén az egyébként ártalmatlan anyagok ellen is védekezik a szervezet. A védekezés során hisztamin, illetve ehhez hasonló anyagok szabadulnak fel. Ezek az anyagok okozzák az allergiások számára sajnos nagyon is ismerős vörösséget, duzzanatot és viszketést, valamint a légutakban, orrüregben és szemben fellépő váladékozást.

Megoldás az allergiára

Allergia ellen szedett antihisztamin tartalmú készítmények csak a tüneti kezelésben tudnak segíteni, magát a téves immunválaszt nem tudják “kijavítani”. Ezzel szemben az allergén immunterápia a betegség kialakulásának okát szünteti meg. Ezen terápia során azon anyagok bizonyos molekulájával történik a kezelés, amelyek közvetlenül a betegséget kiváltják. Lényegében szépen fokozatosan “hozzászoktatják” a szervezetet az adott anyaghoz, amely ellen túlzott védekező reakcióba kezd.

A kezelésnél fontos, hogy abban az esetben, ha szezonális allergiáról van szó, mint például a pollenallergia, akkor érdemes jóval az allergén megjelenése előtt elkezdeni. Ezáltal kellő ideje lesz a szervezetnek alkalmazkodni az allergiát kiváltó anyaghoz. Ha egész éves allergiáról van szó, akkor a kezdés időpontját személyre szabottan, az allergológus szakorvos tudja meghatározni.

Parlagfű para

Napvilágot láttak olyan kutatások, amelyek során a parlagfű fogyasztása patkányokon vesetoxikusnak bizonyult, illetve idegrendszeri károsodást is okozott. Ezek az információk sokakban felvetették az allergén immunterápia biztonságosságának kérdését. Fontos azonban leszögezni, hogy egyrészt ilyen vizsgálat nem folyt még embereken, másrészt a terápia során a páciensek nem parlagfű-koncentrátumot kapnak. A parlagfűnek kizárólag azt a részét kapják meg, azt a molekulacsoportot, amely az allergiás reakciót kiváltja. Ez pedig a klinikai tanulmányok alapján teljesen biztonságos és hatékony.

Érdekes kettősség, hogy pont az a molekula tudja megoldani is az allergiát, amely a galibát okozta. Mindenkinek, akit rendszeresen kínoznak az allergiás tünetek, érdemes allergológus szakorvos tanácsát kérni az allergén immunterápiával kapcsolatban.

 

(x)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...