„Lépünk, hogy ne lépjünk bele!” – Kutyakaki-helyzet a II. kerületben

Együttes intézkedés a hanyagul otthagyott kutyapiszok és a házi kedvencekre veszélyes toklász ellen a II. kerületben

A fel nem szedett kutyapiszok miatt 5 ezertől 150 ezerig terjedő bírságot kaphatnak a hanyag gazdik, kiszámoltuk, hogy mekkora „közterületi terhelést” jelenthet a fel nem szedett kutyapiszok kerületi szinten, miközben igyekszünk megakadályozni a toklászok okozta sérüléseket, hiszen egy szezon alatt átlagosan 60-70 toklászos kutyát kezel egy állatorvos – írja közösségi oldalán Budapest II. kerületének polgármestere, Őrsi Gergely.

Őrsi Gergely így folytatja:

„A II. kerületben célunk, hogy kutyaürülék-mentes közterületeket és a toklászmentes zöldterületek teremtsünk közösen. Mindenkit zavar az a nemtörődömség, amit egyes gazdák megengednek maguknak, amikor a kutyasétáltatást hanyagul úgy oldják meg, hogy nem szedik fel kutyájuk után a kutyapiszkot.

Tapasztalataink szerint sokan nem tudják, de a hanyagság büntethető, a pénzbírság legalacsonyabb összege ötezer forint, legmagasabb összege százötvenezer forint, vagyis több okból is érdemes összetakarítaniuk a gazdiknak a kutyusok után. Egy egyszerű mozdulatsor, ami rengeteg bosszankodástól kíméli meg azokat, akik később akár kutyasétáltatás közben léphetnek bele a szabadban hagyott kutyakakiba.

A megelőzésre helyezzük a hangsúlyt, ezért a következő napokban egyre több tájékoztató tábla fogja felhívni a gazdik figyelmét arra, hogy a kutyasétáltatás „végterméke” jobb helyen bezacskózva a kutyapiszok gyűjtőedényekben.

Bár teljesen pontos adataink nincsenek, de közelítő számításokat végezhetünk azzal kapcsolatban, hogy mekkora „közterületi terhelést” jelent a fel nem szedett kutyapiszok mennyisége a kerületben, így a probléma nagyságát is viszonylag könnyen megbecsülhetjük.

lépünk

A II. kerületben élő kutyák számát 12700 körülire becsüljük, nekik kb. 75%-ukat viszik naponta sétálni. Ezen túl jó közelítéssel megállapíthatjuk, hogy a kutyánként termelődő ürülék mértéke 0,5 kg/kutya/nap. Ha ehhez hozzáveszünk 14 nap „távollétet” évente, amikor nem veszi igénybe az adott kutya a kerület közterületeit, akkor az alábbi kutyaürülék-termelési képletet kapjuk a II. kerületre vonatkozóan:

➡️ 12 700 x 0,75 x 0,5 = 4 762,5 kg/nap

➡️ 4 762,5 x 351 = 1 671 637,5 kg/év, 1 671,6 tonna/év

Ezen adatok birtokában érdemes megvizsgálni, mekkora közterületi terhelést jelenthet a kerületben elhagyott kutyaürülék mennyisége.

Eddig 153 ürülékgyűjtő edényt helyeztettünk el. Heti 7 kg tartalom mellett, havi átlagban 4 284 kg-ot szállíttatunk el, éves összesítésben ez a mennyiség 51 408 kg, azaz több mint ötvenegy tonna. Vagyis az elszállított mennyiség csak töredéke a keletkező kutyaürülék-mennyiségnek, a többi máshol, jobb esetben a kukába végzi, de bizonyára mindannyian láttunk már közterületen hagyott kutyapiszkot.

Ezért arra kérjük a gazdikat, hogy járjanak el gondosan a séták alkalmával, és szedjék fel a kutyák után a kutyapiszkot, hogy mások ne lépjenek bele, és ne legyen szükség bírság kiszabására! A kulturált ebtartást elősegítendő tájékoztató táblákat helyezünk ki kerület szerte, melyekkel felhívjuk a figyelmet arra, hogy a közterületen hagyott kutyapiszok miatt a gazdik büntethetőek.

Amellett, hogy nagyobb odafigyelést kérünk a gazdiktól, mindent megteszünk annak érdekében, hogy „toklászmentes területeket” hozzunk létre, és az ebek gondtalanul, biztonságban játszhassanak, szaglászhassanak.

Terveink szerint a toklászt a parlagfűhöz hasonló gyomnövényként fogjuk kezelni, hiszen a szezononként egy állatorvosnak akár 60-70 kutyát is el kell látnia. Vagyis indokolt az érett toklász okozta sérülések komolyan vétele, és azok megelőzése.

lépünk

A toklászos területek kezelését segítendő hamarosan elindítjuk a II. Kerületi Városfejlesztővel közös kedvezményes kisgépkölcsönző szolgáltatásunkat, melynek keretében a kerületiek kedvezményesen bérelhetnek fűkaszát, fűnyírót és lombszívót, így könnyebben és hatékonyabban léphetünk fel a toklászos területeken.

Ha közösen cselekszünk, akkor elérhető lesz a kutyaürülék-mentes közterületek és a toklászmentes zöldterületek megteremtése. A toklászmentesítést az önkormányzat magára nézve is komolyan veszi természetesen.

Kérem, írják meg a [email protected] címre, hogy Önök szerint mely területekről hiányzik kutyaürülék-gyűjtőedény!

Vigyázzunk egymásra!
Vigyázzunk Budára!”

– zárja Facebook posztját a II. kerületi polgármester.

 

Mi pedig csak ennyit tennénk hozzá – már évek óta -, hogy a „Kakitündér nem létezik!” Kampányunkról bővebben ITT OLVASHATSZ!

 

(Kutyabarát.hu)

Forrás: Őrsi Gergely / Facebook

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...