Saját KB bal
Saját KB jobb

Szezonális allergia – három természetes hatóanyag

Tavasszal nemcsak mi, emberek, de kutyáink is szenvedhetnek szezonális allergiától. A tünetekben is sok a hasonlóság: orrfolyás, tüsszögés, könnyező és viszkető szemek, arcüreg gyulladás és persze viszkető, gyulladt bőr.

A szezonális allergiára jellemző, hogy csak egy bizonyos allergénre (többnyire pollenre) egy adott, jól behatárolható időszakban jelentkezik. Az ételallergiával ellentétben ritkán jár gyomor-bélrendszeri tünetekkel, és a pollen eltűntével el is múlik. Mint minden egyéb panasz esetében, itt is fontos az állatorvosi diagnózis, hiszen ezek a tünetek utalhatnak egyéb betegségekre is. Az is előfordulhat, hogy gyógyszeres kezelésre van szükség, a tünetek súlyosságától függően.

Tippek szezonális allergia esetére:

Szezonális allergia esetében a gondot a pollenekkel való érintkezés okozza. Ezért is fontos, hogy tudjuk, pontosan mivel állunk szemben, hiszen így csökkenthetjük az allergénnek való kitettséget. Az allergiás időszakban érdemes lehet kerülni a mezei sétát, csatangolást, és inkább olyan helyen sétáljunk, ahol kisebb mértékben van jelen az allergiát okozó pollen.

A pollen megtapadhat a kutyánk bundáján, akkor is irritációt okozva, amikor kedvencünk nincs is az allergizáló növény közelében. Ilyen esetben indokolt lehet a gyakoribb fürdetés – természetesen minimális irritáló vegyi anyaggal. Az áztatott zabos lemosás vagy az almaecetes öblítés is sokat segíthet: 7 + 1 természetes szer, amelyekkel csökkentheted a viszketést allergia esetén

Laktoferrin

A laktoferrin egy fehérje, amely a kolosztumban (előtej) valamint az anyatejben található meg. Kulcsfontosságú az immunrendszer és az emésztőrendszer fejlődésében és ezzel a későbbi allergiák elleni védettség kialakulásában. Többek között ezért is fontos az egészséges immunrendszer kialakulásában az anyatejes táplálás. Felnőtt kutyák esetében a tehéntejből nyert laktoferrin segíthet az immunrendszer erősítésében (a szezonális allergia az immunrendszer téves reakciója). Érdemes azonban fokozott körültekintéssel vásárolni laktoferrin vagy kolosztrum készítményeket, mivel ezek valódi hatóanyagtartalma nem minden esetben igazolt.

Béta-glükán

Szintén az immunrendszer erősítésében van fontos szerepe a béta-glükánnak. Ez valójában egy rost, amely a gomba sejtfalát építi fel, de megtalálható algákban, tengeri moszatokban és az élesztőgombában is. Szezonális allergia esetén a béta-glükán bizonyos immunsejtekhez kapcsolódva módositja azok immunválaszát, ezzel megelőzve a gyulladást, valamint aktiválja a betolakodók azonosítását és eltávolítását végző makrofágokat – így két területen javítja az immunrendszer hatékonyságát. További információkat korábbi cikkünkben olvashatsz: Mi az a béta-glükán és miért jó a kutyáknak?

Probiotikumok

Az immunrendszer közel 90%-a a bélrendszerben található. A bélrendszer egy élő, a szervezet összes többi részével kapcsolatban élő szervezet. Ezért is hívjuk az itt élő életközösséget bélmikrobiomnak. Bár ez egy viszonylag új kutatási terület, számos vizsgálat talált kapcsolatot a bélmikrobiom sokszínűsége és az immunrendszer megfelelő működése között. A probiotikumokkal „jó” baktériumokat vihetünk be kedvencünk szervezetébe, ezáltal erősítve a bélmikrobiomot és így az immunrendszert.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dogs Naturally Magazine; Kép: Photo by Unreal Shoots: https://www.pexels.com/photo/black-and-white-dog-on-green-grass-field-8845278/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...