Saját KB bal
Saját KB jobb

Spárga – megehetik a kutyák?

A fák virágba borulása és a madarak szakadatlan csicsergése mellett a tavasz biztos jele, amikor a boltok polcain feltűnik a spárga. Ez a zöld vagy sárga hajtás még a mai világban is szezonális, ami a decemberben kapható görögdinnye és az éven át elérhető eper mellett már önmagában is kirívó.

spárga illusztráció
Asparagus officinalis illusztráció – forrás: wikipedia.

 

A sprága kifog a termelőkön, és egy évben mindőssze pár hétig hajlandó teremni. Talán ezért is várjuk sokan a spárgaszezont olyan izgalommal. A spárga egyébként hazánkban is megterem, évelő növény. Egy növény akár 15-20 évig is elél, de mivel csak zsenge, friss hajtásait fogyasztjuk, a termesztési időszak korlátozott. A második kihívás az elkészítése. Bridget Jones kék spárgalevese óta tudjuk, hogy a spárga bizony kifog még a legnagyobb konyhaművészeken is. Főleg, ha kék.

Kutyáink azonban biztosan elnézőek lesznek velünk szemben, ha egy kissé nyersebbre, esetleg puhábbra sikerül a spárga. Ebből már ki is derül, hogy mértékkel a spárga is fogyasztható a kutyák számára, bár érdemes odafigyelni, mivel enyhén vízhajtó hatású. A spárga azért is jó választás, mert friss hajtásról beszélünk, amelyben koncentráltan vannak jelen a tápanyagok, viszont viszonylag kevés vegyianyaggal érintkezik. Magas víztartalma és alacsony kalóriatartalma mellett rostokban is gazdag.

A spárga gazdag A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, valamint folsavban. Kalcium-, vas-, foszfor-, és káliumtartalma magas, de nátriumban szegény. Vértisztító és vízhajtó hatású, igazi tavaszi méregtelenítő étel. A halványító (fehér) spárga helyett válasszuk inkább a zöld változatot, mivel ez klorofillban, karotinban és C-vitaminban is gazdagabb, valamint tartalmaz egy rutin nevű bioflavonoidot is.

A spárgát mindig apró darabokra vágva adjuk a kutyánknak, mivel magas rosttartalma miatt nehezen emészthető. Így adhatjuk nyersen és párolva is. Lehetőleg a spárga hajtásának csúcsát adjuk a kutyánknak, mivel a szára esetenként túl vastag rostokat tartalmaz. Ügyeljünk rá, hogy a lehető legfrissebben fogyasszuk és ne főzzük túl, hiszen a benne található vitaminokból így jut a legtöbb a szervezetünkbe.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6z%C3%B6ns%C3%A9ges_sp%C3%A1rga; https://www.akc.org/expert-advice/nutrition/can-dogs-eat-asparagus/; Képek: Készítette: &lt;a href=&quot;//commons.wikimedia.org/wiki/User:CSvBibra&quot; title=&quot;User:CSvBibra&quot;&gt;CSvBibra&lt;/a&gt; – &lt;span class=&quot;int-own-work&quot; lang=&quot;hu&quot;&gt;A feltöltő saját munkája&lt;/span&gt;, Közkincs, <a href=”https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=8195787″>Hivatkozás</a>; Photo by Krystian Bęben: https://www.pexels.com/photo/short-coated-white-and-black-dog-1404727/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...