Saját KB bal
Saját KB jobb

7 + 1 természetes szer, amelyekkel csökkentheted a viszketést allergia esetén

Az allergia egy eléggé megfoghatatlan terület, amelynek a kezelésekor mind a gazdi türelme és elhivatottsága, mind pedig az állatorvos hozzáértése kulcsfontosságú. Az allergiás megbetegedések és a kezelésük területén is folyamatos kutatás zajlik, és ma már rendkívül hatékony gyógyszerek állnak rendelkezésre a kezelésben, nem is beszélve a hyposzenzibilizáló terápiáról.

A gondos ápolás, a tudomány és a kiegészítő kezelések mellett azonban vannak olyan egyszerű, természetes anyagok is, amelyek segítségével enyhíthetjük kutyánk allergiás tüneteit.

Az alábbiakban felsorolt ötletek nem csodaszerek, inkább olyan lehetőségek, amelyeket érdemes lehet kipróbálni, a tünetek, elsősorban a viszketés csökkentésének érdekében. A javaslatok a forrásként használt cikk szerzőjének kutatásán (immunológiából végezte a PhD tanulmányait), illetve fennálló tapasztalatain, illetve a szerző saját, allergiás kutyájával átélt tapasztalatain alapulnak. Minden esetben egyeztess az állatorvossal, mielőtt akár az alábbi, akár bármilyen egyéb szerrel, termékkel kezelnéd az allergiás kutyádat!

Zabpehelyliszt

Az allergia egyik leggyakoribb tünete az erős viszketés és/vagy a bőr kipirosodása. Ezek a piros foltok olykor gyulladtak, enyhén be is dagadhatnak, és sajnos rendkívül kellemetlenek a kutya számára. Ilyen esetben a zabkivonatot tartalmazó gyógysamponok, illetve egyszerűen a porrá őrölt natúr zabpehellyel készített fürdő segíthet. Langyos vízzel fürdesd le a kutyádat, majd a szintén langyos vízzel agyagszerű állagúra kikevert zabpehelylisztet vidd fel az érintett bőrfelületre. Ideális esetben hagyd 10 percig hatni, majd öblítsd le. Naponta egyszer vagy kétszer ismételd. Natúr, lehetőleg gluténmentes zabpelyhet használj.

Almaecet

Az almaecet számos jótékony hatása ismert. Embereknél használják korpás, érzékeny fejbőrre öblítésként, arctisztításra, pattanásos, aknés bőr kezelésére is. Kutyák esetében elsősorban a természetes baktérium- és gombaölő hatása miatt érdemes kipróbálni. Az almaecetet mindig hígított formában (1:4 almaecet – víz arány) használjuk, és jól öblítsük ki a bundából. Ne használjuk nyílt sebeken, sérült bőrön, és ügyeljünk rá, hogy szembe, szájba ne kerüljön.

Kókuszolaj

Azon kevés növényi olajok egyike, amelyek nem hogy nem károsak, hanem egyenesen hasznosak is lehetnek a kutyád számára. A finomítatlan, lehetőleg bio kókuszolajat masszírozd gyengéden a viszkető területen a bőrbe. Kiváló a viszkető mancsok ápolására, hidratálására is. Mindig alaposan masszírozd be a bőrbe az olajat, hogy a kutyád csak minimális mennyiséget tudjon lenyalogatni. A kókuszolaj egyébként nem mérgező, sokan táplálék-kiegészítőként is alkalmazzák, de azoknál a kutyáknál, akik nem szoktak hozzá, illetve nagyobb mennyiségben hashajtó hatása van.

Gyógynövényes fürdő

A levendula, a zöld tea és a kamilla fürdőben enyhítheti a viszketést és nyugtatóan hathat a bőrre. Azért a számos feltételes mód, mert bizonyos allergiák esetében még a gyógynövények, a bennük található illóolajok és egyéb anyagok is fokozhatják a tüneteket. Atópiás dermatitisz esetében például kifejezetten ellenjavallt mindenféle növényi kivonat. A zöld teát közvetlenül az érintett területre is alkalmazhatod: főzz le egy filtert majd várd meg amíg lehűl, és ezt nyomd pár percig oda, ahol nagyon viszket.

Cukor, só és minden, mi jó!

Megnyugtathatja a viszkető bőrt és csökkentheti a viszketésmentes órák számát az alábbi keverékkel történő bedörzsölés:

1 ek. cukor

1 tk. só

1 kk. őrölt fahéj

és annyi méz, amellyel bőrradír-szerű állagot kapsz (a mézre a pollenallergiás kutyák allergiásak lehetnek, mindenképpen egyeztess az állatorvossal! Lehetőleg hazai, tiszta mézet, ne vegyes virágmézet vagy manukamézet használj!)

méz allergiaKészíts el egy nagyobb adagot, majd alaposan zuhanyozd le a kutyádat langyos vízzel. Vegyél egy adag cukros keveréket a kezedbe, és dörzsöld be alaposan a kutya bőrébe, gyengéden masszírozva (kerüld a fejet, mert a só miatt szembe kerülve csíphet). Rövid szőrű kutyáknál könnyebb dolgod lesz, de nagy bunda esetén is törekedj az érintett bőrfelszín kezelésére. A méz és a fahéj ismert antibakteriális hatásukról, a só pedig fertőtlenít. Tapasztalni fogod a saját bőrödön is a kellemes, hidratált érzést. A keverék gazdiknak használható arcradírként és a talpakat is frissíti, radírozza.

Aloé vera

Az aloé vera gyógyító hatását nem szabad alábecsülni. A természetes aloé vera, illetve a növényből kipréselt zselé csökkenti a viszketést, a kipirosodást, hidratál és nyugtat. Közvetlenül az érintett, viszkető vagy kipirosodott bőrre kell felvinni, szükség szerint akár naponta többször is. A nagy mennyiségű aloé vera lenyelve mérgező a kutyák számára, ezért légy fokozottan óvatos, és ne hagyd, hogy lenyalogassa.

Kakukkfű

kakukkfű allergiaA kakukkfű flavonoidokat tartalmaz, amelyek gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek. A köztudatban talán kevésbé ismerik, mint bőrnyugtató szert, pedig az állatorvosi praxisban is használnak kakukkfű-kivonatot tartalmazó bőrnyugtató készítményeket. Házilag leginkább a kakukkfű főzetét tudjuk használni, amelyhez a növény friss vagy szárított levelét forraljuk le. Sűrű, aromás főzetet kell készíteni. Ezt alkalmazhatjuk leszűrve fürdéshez, de ha a kutyánk a lábfejét rágcsálja, akkor magát az ázott gyógynövényt nyomkodjuk oda a talpához, úgy, hogy a lábujjak köze se maradjon ki. Egy baba zoknival vagy gézzel fedjük le a lábát, és hagyjuk hatni 20 percet.  Antibakteriális és gombaölő hatása miatt a kakukkfű gombás fertőzések kezelésére is alkalmazható.

Halolaj

Kakukktojás annyiban, hogy ezt a természetes viszketéscsillapítót belsőleg kell alkalmazni. A halolaj gazdag Omega-3-zsírsavban, amely csökkenti a hisztamin-termelést, ezzel pedig az allergiás túlérzékenységet, következésképp a tüneteket is. Az Omega-3-zsírsavban található DHA és EPA pedig gyulladáscsökkentő hatású. Kúraszerű alkalmazása javasolt, kérd ki az állatorvosod tanácsát!


Szerző: Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.thehappypuppers.com/2020/08/dog-itching-remedies.html
Képek: pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...