Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi az a quercetin és miért jó a kutyáknak?

A quercetin (kvercetin) egy fitotápanyag, amely megtalálható számos zöldség- és gyümölcsfélében. Antioxidáns, gyulladásgátló és antihisztamin hatású.

Ez utóbbi tulajdonsága révén lopta be magát a köztudatba. A hisztamintermelés ugyanis az allergiás folyamat egyik lépése. Leegyszerűsítve: a szervezet az immunválasz során a (képzelt) káros anyaggal szembeni védekezésül hisztamint szabadít fel. A hisztamin egy neurotranszmitter, amelynek feladata a gyulladás kiváltása. A gyulladás alap esetben jó, hiszen segít elkülöníteni és legyőzni a kórokozókat. Allergia esetében azonban – mivel nincs a szervezetet fenyegető betolakodó – a gyulladás felesleges.

Antihisztamin hatóanyagú gyógyszerekkel és gyógynövényekkel csökkenthető a gyulladás, ezáltal mérsékelhető az allergiás tünet. Ilyen hatóanyag a quercetin, mely egyaránt megtalálható allergia gyógyszerek hatóanyagaként és természetes formájában számos növényben.

A quercetin természetes forrása többek között a brokkoli, az alma, a pitypang levele és a csalánlevél is.

Ugyanakkor ezekből meglehetős mennyiségre lenne szükség, hogy azonnali segítséget jelentsen. Érdemes lehet természetes étrendkiegészítő vagy szárított gyógynövény-keverék formájában adni, hogy valóban hatékonyan segíthessen támogatni az immunrendszert akár szezonális allergia, akár egyéb gyulladásos folyamat kezelése során.

Számos olyan készítmény létezik, melyben fő vagy kiegészítő hatóanyagként megtalálható a quercetin. Ugyanakkor fontos, hogy csak az állatorvossal megbeszélve és az ő felügyelete mellett adjuk kedvenceinknek ezeket a készítményeket, hiszen a valóban hatékony antihisztamin hatás adott esetben egy fertőzést vagy belső gyulladást is elfedhet.

Fontos még, hogy odafogyeljünk a készítmény eredetére. Lehetőleg bio készítményt válasszunk, mivel a nem bio készítményekben esetleg fennmaradó a növényvédőszerek fokozhatják az allergiás reakciót és a gyulladást a szervezetben.

A quercetin tartalmú készítményeket javasolt éhgyomorra adni. A jobb felszívódás érdekében a készítményekben gyakran bromelain enzimmel kombinálják.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dogs Naturally Magazine; Kép: Photo by Blue Bird: https://www.pexels.com/photo/adorable-dogs-sitting-on-grassy-field-7210752/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...