Saját KB bal
Saját KB jobb

Mi az a béta-glükán és miért jó a kutyáknak?

Az utóbbi időben elsősorban az immunerősítés és a védőoltások hatákonyságának fokozása kapcsán került szóba a béta-glükán. Ez a koronavírus-járvány kapcsán talán nem is csoda. Az alábbiakban utánajárunk, mi is pontosan ez a hatóanyag, valóban hasznos-e, és milyen esetekben adható a kutyáknak?

Mi az a béta-glükán?

A béta-glükán elnevezés egy csoportot takar, a béta-glükánok csoportját. Amelynek tagjai változatosan kötött béta-D-glükóz poliszacharidok, azaz cukrok. Megtalálhatók a gabonafélék sejtfalában, de bizonyos baktériumokban és gombákban is. Nem lehet azonban őket egy kalap alá venni. Az eltérő kötések a molekulában ugyanis eltérő jellegzetességeket kölcsönöznek a béta-glükánoknak, például vízoldhatóság, molekulatömeg vagy viszkozitás tekintetében.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a szervezet máshogy tudja feldolgozni, hasznosítani és átalakítani a különböző típusokat. Azaz, az eltérő eredetű béta-glükánok eltérő hatással vannak az emberi és állati szervezetre.

Mire jó?

A béta-glükán nem újkeletű „csodaszer”. A gabonafélékből és gombákból kinyert változatot évszázadok óta alkalmazzák gyógyászati és kozmetikai célokra. Az utóbbi időben a zabból kinyert béta-glükán került az érdeklődés középpontjába, bebizonyították róla ugyanis, hogy megfelelően adagolva csökkenti a koleszterol felszívódását, ezzel pedig a szívkoszorúér-megbetegedések kockázatát.

Kutyák esetében állatkísérletekkel igazolták, hogy a β-1,3/1,6-glükán szájon át adagolva növeli a veszettség, illetve a parvovírus vakcinák adását követően az immunválasz gyorsaságát és mértékét. Szintén állatkísérletek során figyelték meg, hogy az E. coli baktériummal illetve Candida albicans-szal fertőzött egerek béta-glükán adását követően jobban érezték magukat.

Általánosságban az immunrendszer erősítése és az immunválasz gyorsítása céljából adható különböző készítmények formájában, melyek optimális arányban és forrásból tartalmazzák a béta-glükán hatóanyagot.

Krónikus és daganatos betegségek, atópiás dermatitisz, ekcéma és tartós stressz esetén javíthatja a betegek állapotát, legyen szó emberről vagy kutyáról. Ma már számos béta-glükán-tartalmú készítmény érhető el akár online is.

Mindenképpen kérjük ki állatorvos véleményét, és csak a megfelelő minősítéssel rendelkező, állatgyógyászati alkalmazásra megfelelő készítményt válasszuk. Az adagolás tekintetében szintén kövessük állatorvosunk tanácsát!

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09540105.2017.1324407; https://en.wikipedia.org/wiki/Beta-glucan; Kép: Photo by Pavel Danilyuk from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...