Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Belle Collective on Unsplash

Spanyolországban törvénybe iktatták, hogy az állatok családtagok és nem tárgyak

Az új törvényt 2022. január 5-én fogadták el Spanyolországban, mely szerint az állatok jogi státusza mostantól nem tárgy, vagy dolog, hanem érző lény.

Tavaly májusban adtunk arról hírt, hogy Spanyolországban egy olyan törvénytervezetet készítenek elő, mely kiemelt státuszt biztosítana a háziállatoknak. Ez a terv már akkor is egyedülálló volt, hiszen egész Európában, így hazánkban is az állatok jogi státusza a „dolog”, mely besorolás még a római jogalapokból maradt ránk.  Ez azonban kezd nagyon elavulttá válni, így már több országban megtörtént, hogy speciális dologi státuszt kaptak az állatok, melynek lényege, hogy érző lényekként kezelje őket a jog.

Jogalanyi kérdés

Ez a kérdéskör azért problémás, mert ha az állat jogalannyá válik, annak kötelezettségi oldala is van. Ez az ő esetükben elég nehezen, sőt nem igazán értelmezhető.  Tavaly még nem volt teljesen világos, hogyan fogja kezelni ezt a kérdést a spanyol törvény. Mára azonban kiderült, hogy a spanyol törvény elsősorban arra helyezte a hangsúlyt, hogy javítsák az állatok jólétét, miközben kiemelten figyelnek az alapvető jogaikra.

Kutya-elhelyezési per

Az új spanyol törvény szerint abban az esetben, ha a házastársak szétválnak, a háziállataik elhelyezése is ugyanolyan fontos kérdéskör lesz, mint a vagyon szétosztása, vagy a gyermekek felügyeleti joga.  A háziállatok felügyeleti jogát is meg kell határozni egy válóper során, a bíróságnak pedig az állatok jólétét kell elsősorban figyelembe venni a döntés során.  A törvény továbbá kiemelten bünteti az állatok elhagyását, engedély nélküli elsajátítását vagy elvitelét, és bármilyen formában történő lefoglalását.

A spanyolok fele tart otthon háziállatot

Spanyolországban nagyjából minden második háztartásban van vagy vannak háziállatok, akárcsak Magyarországon.  Ahogyan növekednek ezek a számok, úgy lesz egyre erősebb az a társadalmi hang is, hogy a háziállatokat családtagok és nem lehet őket másként kezelni.  Ez pedig minden gazdi számára egyértelmű, a jogba való átültetés és érvényesítés viszont nem ennyire egyszerű. Szerencsére ma már egyre több kapu nyílik meg és egyre több ország foglalkozik ezzel a kérdéskörrel.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: index 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...