Saját KB bal
Saját KB jobb

Miről árulkodik a hányadék színe?

A hányadék talán nem a leggusztusosabb téma, ugyanakkor fontos információkat árul el a kutyánk egészségéről és aktuális állapotáról. A hányadék színe és állaga utalhat a belső folyamatokra, például, hogy az emésztés mely szakaszában keresendő a probléma, ezért lényeges, hogy megfigyeljük, és szükség esetén tényszerűen be tudjunk róla számolni az állatorvosnak.

A hányás élettani folyamat, mely során a táplálék a szájüregen át távozik a szervezetből. Ez a normál út fordítottja. A hányás elsősorban védekezési folyamat, amellyel a szervezet megakadályozza, hogy a minőségben vagy mennyiségben nem megfelelő táplálék a tápcsatorna további szakaszaiba jusson. Oka lehet mérgezés, túlevés, izgalom vagy szervi problémák is. Bizonyos esetekben életveszélyes problémát is jelezhet, míg más esetben „egyszerű gyomorrontásról” van szó.

FONTOS: Cikkünk nem állatorvosi igényű. Célja, hogy segítséget nyújtson abban, hogy pontosabb képet adhassunk az állatorvosnak. A hányás veszélyes tünet is lehet, amely – különösen idősebb, kölyök vagy kistestű kutyák esetében kiszáradáshoz és a normál életfunkciók sérüléséhez vetezhet, ezért érdemes állatorvoshoz fordulni.

A kutyák számtalan okból hányhatnak, és ez nem is olyan ritka jelenség náluk. Bizonyos fajták hajlamosabbak a hányásra, míg másoknál ritkán fordul elő. Az sem mindegy, hogy mit tartalmaz a hányadék. Ha például savat, az utalhat éhségre, de ha a komplett reggelit, akkor valószínűbb, hogy pont az ellenkezője, azaz a túlevés váltja ki.

A hányás színének és állagának pontos leírása fontos információval szolgálhat a diagnózis során. Nézzük tehát, mit figyeljünk meg.

SÁRGA hányadék

A hányadék sárga színe arral utalhat, hogy epét tartalmaz. Az ilyen hányás általában sárga folyadék, mely esetleg habos is lehet és nem tartalmaz ételmaradékot. Ez arra utal, hogy a kutya gyomra üres. Emésztési problémák, nem kiegyensúlyozott táplálkozás esetén előfordul, hogy a máj több epét termel, ezzel segítve az emésztést. A felesleges epe pedig hányással távozik. Önmagában ez nem jelent okot a pánikra, de ha rendszeres vagy egyéb tünetek is kísérik (levertség, láz, gyengeség, étvágytanaság, stb.) mindenképpen keressük fel az állatorvost. Érdemes lehet átgondolni a kutyánk étrendjét is, illetve kivizsgáltatni az emésztőrendszert.

ZÖLD hányadék

A zöld színt többnyire a hányadékban található fű adja, amelyet a kutya azért eszik, mert émelyeg, esetleg több rostra lenne szüksége az emésztéshez. Bizonyos mértékben ez egy öngyógyító mechanizmus, de itt is igaz, hogy a rendszeres és túlzott előfordulás utalhat komolyabb bajra is. Bizonyos gyógyszerek okozhatnak émelygést, amelyet a kutyánk így csillapít. Ha gyógyszert szed, figyeljünk fokozottan a hányásra, hiszen csökkentheti a gyógyszer felszívódását és hatását.

FEHÉR hab

A fehér hab utalhat mérgezésre, de jelezheti a bél elzáródását. Ha a kutyánk pár órája evett és fehér habot hány, amely nem, vagy csak kis mértékben tartalmaz ételmaradékot, az annak a jele, hogy a gyomor-bélszakaszban elzáródás keletkezett. Ilyen esetben halogatás nélkül állatorvoshoz kell fordulni!

FEKETE hányadék

A fekete szín nem jó jel, ugyanis arra utal, hogy emésztett vér van a hányadékban. Ez utalhat belső vérzésre, fekélyre is. Azonnali állatorvosi segítségre van szükség! (Ha a kutyánk ürüléket evett, az is feketének tűnhet a hányadékban, de ebben az esetben a szag és a konzisztencia más.)

VÖRÖS színű hányadék, foltok a hányadékban

A vörös szín egyértelműen intő jel. A friss, emésztetlen, nem alvadt vért jelzi a hányadékban. Ez származhat az emésztőcsatorna felső szakaszának vérzéséből, mérgezésre és véralvadási problémára (akár a mérgezés következményében is) utalhat. Mielőbbi állatorvosi segítségre van szükség. A hányadékban megjelenő vérfoltok szintén komoly problémát sejtetnek. Illetve, elhúzódó betegség, gyakori hányás következtében a kapillárisok megrepedhetnek a tápcsatorna felső szakaszában, ami szintén okozhatja. Ebben az esetben a kutyánk már nyilván állatorvosi kezelés alatt áll, de mindenképpen szóljunk az állatorvosnak, ha ilyesmit tapasztalunk.

BARNÁS színű hányás

A hányadék jellemző színe, ha száraztápot etetünk. Megfigyelhető benne ételmaradék, esetleg felismerhetjük benne az éppen elfogyasztott menüt. Ebben az esetben túlevés, túl hirtelen evés áll a háttérben. Ha a kutyánk vissza akarja enni a kihányt ételt, az általában jó jel. Azonban ha gyakori problémáról van szó, vagy egyéb tünetekkel is társul, akkor érdemes állatorvoshoz fordulni, esetleg átgondolni a kutyánk tálplálását. Az evéslassító tálak és a többször kevesebb mennyiségű étel etetése megoldást jelenthet, de ételallergia is állhat a háttérben.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.caninejournal.com/dog-vomit-color-guide/; https://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1ny%C3%A1s; Kép: Photo by cottonbro from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...