Saját KB bal
Saját KB jobb

Úgy tűnik, kezd magához térni a Nagy-korallzátony

A súlyos korallfehéredésen átesett Nagy-korallzátony minden jel szerint kezd magához térni, erre ausztrál kutatók találtak bizonyítékokat.

Az Ausztrália világörökségi listáján szereplő Nagy-korallzátony minden jel szerint lábadozik, gyógyulófélben van. A fertőzésen átesett korallok állapota olyan súlyos volt, hogy a kutatók sem voltak abban biztosak, hogy felépül belőle. A gyógyulás egy rendkívül látványos szaporodási eseménnyel vette kezdetét.

A világ legnagyobb szexuális eseménye

A nagyszabású korallívást azért nevezik a világ legnagyobb szexuális eseményének, mert három napon keresztül peték és spermiumok billióit bocsájtják az óceánba vörös, sárga és narancssárga színekben. A megtermékenyített petesejtek, az embriók pedig megkapaszkodnak a zátonyon, és  új telepeket képeznek. A látványos esemény teliholdkor vette kezdetét a Queens állambeli partvidéken. A legtöbb szirtképző korall szaporodása évente egyszer történik.

Ötször esett át súlyos fertőzésen

A 348 ezer négyzetkilométeren elterülő korallzátony 1998 óta már ötöször esett át a korallkifehéredésnek nevezett betegségen. Ez a fertőzés a korallállomány nagy részét károsította minden alkalommal. A queenslandi James Cook Egyetem korallkutató intézetének tudósai szerint a korallok legalább 80 százalékát 2016 óta legalább egyszer súlyosan érintette a kifehéredés, amelynek oka elsősorban a klímaváltozás és ezzel összefüggésben az óceánok felmelegedése. Legutóbb 2020-ban jelentettek nagy mértékű fehéredést a korallzátonyon.

Az ökológiai funkciók sértetlenek maradtak

Gareth Phillips tengerkutató, az ívás tanulmányozásával foglalkozik a korallzátony állapotának megfigyelésére irányuló projekt részeként. Véleménye szerint az ívás komoly bizonyítéka annak, hogy a korallzátony ökológiai funkciói sértetlenek, és működnek a több mint 18 hónapos helyreállítási fázis után. Szerinte a korallzátony állapota teljesen kielégítő, sőt régen volt már ilyen jó állapotban.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: MTI

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...