Saját KB bal
Saját KB jobb

Amit a háromlábú kutyák gondozásáról tudni kell

Egy kutya számos okból kifolyólag veszítheti el egy végtagját: amputációra sor kerülhet baleset vagy betegség következtében, illetve szerencsére sok család vállalja háromlábú kutyák örökbefogadását. Ez a cikk nekik is szól, és azoknak is, akiknek négylábú kedvencük nemrég veszítette el egyik végtagját.

A kutyák esetében a végtagvesztésnél még nem kell lemondani arról, hogy teljes életet éljen. A legtöbbjük könnyen alkalmazkodik az új életminőséghez, és a megfelelő gondoskodás mellett teljes életet élhetnek.

A háromlábú kutyák – tripodok, vagy tri-pawd kutyák – ugyanolyan kutyák, mint négy (vagy éppen két) végtaggal rendelkező társaik. Nagyon fontos, hogy ha tripod kutyát fogadunk örökbe, vagy kedvencünk válik azzá, akkor tudatosítsuk magunkban, hogy ő is ugyanolyan kutya, nem kevesebb, csak más. (Vannak kutyák, akik két végtag elvesztése ellenére is remekül boldogulnak. Bár ez jóval ritkább, a cikkben leírt tanácsok az ő esetükben is helytállók.)

Egy tripod kutyának speciális igényei vannak, amelyek különösen a kezdeti időszakban igényelnek nagyobb odafigyelést. Később aztán rutinná válnak, éppúgy, mint bármilyen más speciális igényű kutya esetében. A tripod gazdik egybehangzó véleménye szerint a legnehezebb meghozni a döntést, hogy a kutyájuk lábát amputálják. Ehhez képest a többi már tanulható.

A műtétet követő időszak

Közvetlenül a műtét után először is fel kell dolgoznunk, hogy olyan döntést hoztunk a kutyánk életéről, amelynek következtében teljesen új élethelyzetbe helyeztük őt. Ez különösen nehéz lehet, amikor azt látjuk, hogy egy hatalmas sebhely van a lába helyén és lábra is alig tud állni. Ilyenkor hihetetlennek tűnhet, hogy valaha is teljes és boldog életet éljen. A bűntudat azonban nem visz előre. Nyilván oka volt a döntésünknek, és az állatorvossal együtt a tőlünk telhető legjobban döntöttünk.

Bízz magadban és bízz a kutyádban! Meg fogjátok oldani ezt is, hiszen előttetek az élet. Érdemes lehet ilyenkor a közösséghez fordulni: ma már számos tripod kutya szerepel a közösségi médiafelületeken. Ők mind átmentek azon, amin most ti.

Egyre jobb lesz

A műtétet követő időszakban napról napra látható a javulás. A seb szépen gyógyul, a szőr kezd visszanőni és a járás, a mozgás is egyre magabiztosabb. Attól függően, hogy milyen életkorban veszítették el a végtagjukat, egyes háromlábú kutyák szinte teljesen megtanulják kompenzálni a végtaghiányt.

Vigyázz rá, de ne féltsd túl

A végtaghiányos kutyák ugyanúgy szaladhatnak, játszhatnak, ugrálhatnak, mint a négylábúak. Arra azonban minden esetben a gazdinak kell figyelni, hogy kutyája ezek során ne erőltesse meg magát, ne kerüljön veszélyes helyzetbe vagy ne sérüljön meg. A kutyák nem kifejezetten jók abban, hogy felmérjék a saját teljesítőképességüket.

Egy mind a négy végtaggal rendelkező kutya is simán túlhajtja magát, aminek kimerültség, izomfájdalom, hőguta vagy sérülések lehetnek a következményei. Tripod kutyák esetében is így van ez. Három lábbal hamarabb el fog fáradni, esetleg kevésbé lesz ügyes a mozgása és az egyensúlyérzéke. Ki kell tapasztalanod, hogy mennyit bír és mi a biztonságos mozgástartománya. És ha úgy látod, megálljt kell parancsolnod.

Ez nem azt jelenti, hogy a széltől is óvd! Hagyd, hogy jól érezze magát, de szabd meg az egészségére és a biztonságára vonatkozó kereteket.

Túlsúly

A háromlábú kutyák esetében az egészséges testsúly kiemelten fontos. Az a tömeg, amely eddig egyenletesen oszlott meg a négy végtag között, most háromra hárul. Ráadásul különböző mértékben. Ezért fontos, hogy figyeljünk az egészséges testsúlyra és kellő mennyiségű, az állapotának megfelelő mozgást biztosítsunk.

Fizioterápia

A megfelelő mozgás biztosításában segíthet a gyógytorna, a hirdoterápia és a fizioterápia. Keressünk fel szakembert, aki segít, hogy megőrizzük kutyánk fizikai erőnlétét. A jól fejlett vázizomzat (core) rendkívül fontos. Ez biztosítja, hogy kedvencünk egy-egy hirtelen mozdulatot, irányváltást vagy esést is sérülés nélkül megúszhasson. Mindenképpen érdemes már a rehabilitáció kezdetétől szakember segítségét igénybe venni.

Ízületvédelem

Ahogy fentebb is írtuk, az eddigi ízületi terhelést most az ízületek 75%-a viseli, ami fokozott igénybevételt jelent a megmaradt végtagoknak. Az ízületvédő készítmények és intézkedések tehát indokoltak. Minimalizáljuk a:

  • lépcsőzést,
  • kocsiba ki- és beugrálást,
  • felugrást az ágyra, kanapéra – és a leugrást onnan
  • túlzott terhelést
  • meredek emelkedőket
  • betonon futást,
  • stb.

És az állatorvos segítségével válasszunk megfelelő, hosszú távon is alkalmazható ízületvédő készítményeket és természetes étrend-kiegészítőket. Az ízületek védelméről alábbi cikkben további részletes információkat olvashatsz:

Ízületi gyulladás: tünetek, terápia, tanácsok

Hasznos termékek tripod gazdiknak

Ezek a termékek nem feltétlenül szükségesek, de megkönnyíthetik a háromlábú életet:

  • fellépő, kutyalépcső vagy rámpa – tanítsd meg ezek használatára, így csökkentheted az ízületeket terhelő ugrálást, lépcsőzést
  • kutyakocsi (a babakocsihoz hasonló vagy pl. biciklire köthető) – ha a hosszabb sétákon elfárad, jól jöhet a segítség; a kocsiban utazva elviheted magaddal kirándulni, hosszabb felfedező utakra biciklivel stb.
  • csúszásgátlós zokni vagy cipő – a tripodok számára a csúszós felületek, a murva vagy az apró kavics nehézséget okozhat, ebben segíthet a megfelelő lábbeli
  • emelt etető és itató tálkák – kényelmesebb lehet, ha nem kell olyan mélyre hajolva egyensúlyoznia
  • ortopédiai vagy memóriahabos kutyafekhely – az ízületek kímélete és a kényelmes alvás érdekében

Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Whole Dog Journal; Képek: Photo by Samson Katt from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...