Saját KB bal
Saját KB jobb

Gomba – megeheti a kutyám?

A gombák a természet különleges élőlényei. Se nem állatok, se nem növények – hanem valójában egész földalatti birodalmak, mikroorganizmusok hálózatai. Az állatokhoz hasonlóan a szénszükségletüket szerves anyagokból fedezik, ugyanakkor nem növények. Az élőlények külön országát alkotják. Nélkülözhetetlenek az erdők túléléséhez, ők segítik a fák egymás közti kommunikációját. Nem mellesleg pedig a gomba az egyik legegészségesebb táplálék.

Vajon mi a helyzet a kutyáknál? Ők is ehetnek gombát, vagy inkább tartsuk őket távol tőlük.

A válasz: igen és nem.

Egyrészt, ahány gomba, annyiféle. Jelenleg körülbelől 148 000 gombafajt ismerünk, de mikológusok szerint még 2 – 3 millió eddig ismeretlen gombafaj várhat felfedezésre. A gombák mérete a mikroszkopikustól az óriásiig terjedhet. Olyannyira, hogy a Föld ma élő legnagyobb élőlénye is egy gomba, amely az Amerikai Egyesült Államok Oregon államában több, mint 960 hektár területen éldegél. Ehhez képest a 30 méter körülire megnövő kékbálna aprócskának tűnik.

Gyakrabban találkozunk a gombák egészen apró, egysejtű képviselőivel. A sör és a bor erjesztése során is alkalmazzák őket, de a mindennapi kenyerünkben lévő élesztőben is. Nem beszélve a penészes sajtokról, ahol a nemespenész szintén gomba, ahogy a rokfort jellegzetes ízét is egy gombának köszönhetjük.

Ebből következik, hogy a legtöbb kutya élete során akár már többször is fogyasztott valamilyen gomba tartalmú élelmiszerből.

Mérgező gombák

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy minden gomba ehető számukra. Az ember számára mérgező gombák a kutyáknak sem használnak, de nem minden számunkra ehető gomba jó a kutyáknak. Általánosan igaz, hogy ha nem vagyunk valamiben biztosak, inkább ne adjuk a kutyánknak. Ez a gombák esetében fokozottan érvényes: még a bevizsgált gyűjtött gombát se adjuk a kutyánknak, és egyáltalán ne keverjünk össze egynél több gombafajtát egy ételben.

Mely gombák ehetők a kutya számára?

Az üzletekben kapható (kétspórás) csiperke gomba például nem mérgező a kutyákra nézve, kezdetben kis mennyiségben adagolva nem okoz panaszt. Ugyanez igaz a portobello gombára, az ízletes vargányára és a shiitake gombára is. Érdemes a bio minősítésűt választani.

Fontos azonban, hogy ne keverjük a gombát más ételekkel, fűszerekkel, hanem magában adjuk a kutyáknak. A legtöbb hasznos vitamin és ásványi anyag, illetve a gomba poliszacharopeptidjei pedig a nyers gombából hasznosulnak leginkább.

A poliszacharopeptidek bizonyítottan hatékonyak a kutyák hemangioszarkómája esetén az áttétképzés csökkentésében és a betegség lefolyásának lassításában.

Jótékony gombák

Egyes gombák kifejezetten jótékony hatással vannak a kutyák egészségére. Az előbb említett poliszacharopeptidek például a lepketaplóból (Coriolus versicolor; Yunzhi gomba) kivont hatóanyagok, de reishi gomba (Ganoderma) tartalmú készítmények is elérhetők állatok számára. Érdemes azért odafigyelni, mivel az állatok számára forgalmazott étrendkiegészítők vizsgálata nem éppen szigorú, ezért ha nem is mérgező, de hatástalan termékekbe könnyen belefuthatunk. Mielőtt gomba tartalmú gyógykészítményt keresünk, mindenképpen kérjük ki az állatorvos véleményét.


Szalay Adél
Forrás: PetMD.; wikipédia; Scientific American; Trupanion.com; Kép: https://www.pexels.com/photo/brown-mushroom-53494/
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...