Saját KB bal
Saját KB jobb
Photo by Ludemeula Fernandes on Unsplash

Egy új kutatás bizonyítja, a macskák is tudnak ragaszkodók lenni

Egy kutatás bebizonyította, hogy a macskák ugyanúgy tudnak kötődni és ragaszkondi, mint gazdájukhoz, mint a kutyák.

Általános elterjedt tény, hogy a macskák közel sem olyan ragaszkodóak, és nem tudnak olyan szoros köteléket kialakítani gazdájukkal, mint egy kutya. Nem is igazán igénylik azt a fajta szeretet és törődést, amit egy kutya. Számos mém és vicces fotó kering az interneten például arról, hogyan viselkednek a kutyák és a macskák, amikor a gazdi hazaér.

A kutya megőrül a boldogságtól és nagyjából ez a pillanat napjának fénypontja lesz, a macskák pedig semlegesen és különösebb reakció nélkül veszik tudomásul, hogy hazaért az ételt adó kéz.

A sztereotípiára rácáfol a tudomány

Egy kutatócsoport összesen 70 kölyökmacska és 38 felnőtt macska viselkedését tanulmányozta azután, hogy elválasztották őket gazdáiktól. A megfigyelés során két percig együtt hagyták őket, majd két percre elválasztották őket, végül újra visszaadták a macskát gazdájának. A kutatás szerint a macskáknak nagyon hasonló kötődési stílusuk van gazdájukhoz, mint amilyen a kutyáknak.

Az elválasztást követően a macskák 65 százaléka mutatott szorongásos jeleket, azt követően, hogy elválasztották gazdájától. Ez a stressz azonban látványosan csökkent, miután újra látótérbe került a gazdi. A macskák 35 százaléka bizonytalan kötődési stílust mutatott és az újraegyesítést követően is stresszesen viselkedett.

A cicák tehát lehet, hogy visszafogottabban fejezik ki érzelmeiket, de ugyanolyan módon kötődnek gazdájukhoz, mint a kutyák.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: onegreenplanet

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...