Saját KB bal
Saját KB jobb

Mikor lehet szüksége a kutyáknak kutyakocsira?

Egy gazdi számára sem egyszerű helyzet, amikor azt látja, hogy szeretett kedvence részben vagy teljesen elveszíti a mozgásképességét, akár hosszabb idő alatt, akár hirtelen következik be a változás. Esetleg Te is tapasztaltál már hasonlókat? Ha kutyád a nehézségek ellenére is motivált és általánosságban jó a közérzete, látszik, hogy szeretne részt venni a közös programokon, sétákon, de a fájdalom, merevség hátráltatja ebben, esetleg nehézségei vannak a lépcsőzésnél vagy mondjuk a kocsiba való beszálláskor, akkor olvass tovább, lehet, hogy nektek is a kutyakocsi jelenti a megoldást!

Mit tehetsz?

Először is, konzultálj az állatorvossal! Ha azt tapasztalod, hogy a kutyádnak mozgási nehézségei vannak, fordulj azonnal állatorvoshoz. Vannak olyan problémák, amelyek könnyen kezelhetőek (gyógyszeres kezelés, fizioterápia), de az is lehet, hogy súlyos probléma áll a panaszok hátterében – de ezt csak az állatorvos tudja biztonsággal megállapítani.

Otthoni teszt: Ha úgy gondolod, hogy a kutyakocsi lehet a megfelelő megoldás, akkor ellenőrizd, hogy a kutya mellső lábai elbírják-e a testsúlyát. 

Ezt egyszerűen megteheted, ha egy nagyobb törölközőre vágsz két lyukat, amelyeken átférnek a kutya hátsó lábai. 

A lyukakon bújtasd át a hátsó lábait, majd a törölköző két végét fogd össze és ennek segítségével emeld fel a hátsó felét. 

Ha a kutyád ügyesen meg tudja magát tartani a mellső lábain, akkor valószínűleg a kutyakocsival sem lesz gondja. Vannak olyan kutyakocsik, amelyek csak a kutya hátsó lábait támasztják alá, de olyanok is, amelyek a mellső lábakat is támogatják. Az ideális modellről a kutyakocsik gyártói tudnak bővebb felvilágosítást adni.

Mozgási nehézségek az alábbi okokból alakulhatnak ki:

  • Fájdalom
  • Általános végtaggyengeség
  • Baleseti sérülések
  • Műtét utáni lábadozás
  • Gerincproblémák
  • Paralízis
  • Arthritisz
  • Amputáció
  • Idegrendszeri panaszok

A fent felsoroltakon kívül az alábbi 5 betegség esetén eredményesen használható még a kutyakocsi:

Csigolyaközi porckorong kopása

Bizonyos fajták hajlamosabbak erre a betegségre, de minden kutyát érinthet. Súlyosságtól függően, a kutyakocsi használható a rehabilitáció során, bénulás esetén pedig akár a hátsó lábak mozgásának kiváltására.

Degeneratív myleopathia

Ez az idegrendszeri eredetű betegség általában idősebb korban jelenik meg. Gyakori német juhászoknál és pembroke welsh corgiknál, de boxereknél is előfordul. A degeneratív myleopathia jellemző tünete a botorkálás és a hátsó végtagok húzása. Jelenleg nem ismert gyógymódja, a kutyakocsi segítheti a kutyát a fájdalommentes mozgásban és a jobb közérzet, a teljesebb élet megőrzésében.

Arthritisz és Dysplasia

Míg az arthritisz általában idősebb korban jelentkezik, a dysplasia pedig veleszületett betegség, mindkét esetben ízületi merevségről beszélünk, amely megnehezíti a kutyák mozgását. A séta és a futás fájdalmat okoznak és emiatt a kutya elveszíti a mobilitását. Az állatorvosok táplálékkiegészítőkkel és gyulladáscsökkentőkkel tudják javítani a helyzetet, de a fájdalommentes mozgásban és ezzel a kutya aktivitásának megőrzésében nagy segítség lehet a kutyakocsi.

Hirtelen bénulás

Genetikai okok és az öregkor is okozhat bénulást, de ezen felül kullancscsípés, bakteriális fertőzés vagy a gerincoszlop elmozdulása is lehet a kiváltó ok. A kutyánk hirtelen bénulása ijesztő lehet, de szerencsére a kutyakocsival segíthetünk neki, hogy mozgásban maradjon, még ha a tünetek átmenetiek is. (Már Magyarországon is van lehetőség kutyakocsi kölcsönzésére, ez jó megoldás lehet, ha csak pár hétre/hónapra van szükségünk rá.)

Térd-, térdszalag- vagy térdízületi problémák esetén

Ha baleset vagy egyéb ok miatt bekövetkezett térdsérülés után hosszú út vezet a gyógyulásig. Van, hogy meg is kell műteni a sérülést, de van, hogy “csak” pihentetni kell az érintett végtagot, amely aktív kutyáknál nem is olyan egyszerű feladat. A kutyakocsi használata segíthet, hogy a sérült végtag terhelése nélkül mozogjon a kutya, ezzel megőrizve a fizikai erőnlétet és mindenki lelki egyensúlyát.

 

Kortól, nemtől és fajtától függetlenül bármelyik kutya kerülhet olyan helyzetbe, hogy átmenetileg vagy véglegesen csökken a mozgásképessége. Első lépésként a legfontosabb az állatorvosi diagnózis, és ha szükséges, akkor a kutyakocsi használata. Magyarországon és külföldön is vannak már, akik kifejezetten kutyakocsi gyártással foglalkoznak és szívesen válaszolnak a felmerülő kérdésekre. Fontos, hogy az állatorvossal és a gyártóval egyeztetve találjuk meg a megfelelő kocsit kedvencünk számára. A testmozgás nagyon fontos a kutyák egészségének megőrzése szempontjából. A mobilitás visszaszerzése jó hatással van a kutyák közérzetére és segít nekik megőrizni a fizikai állóképességüket, a lelki egyensúlyukat. A gazdiknak is nagy könnyebbség, ha kedvencük szabadon tud mozogni, és élvezheti az életet. Akár sérülés utáni rehabilitáció során is használhatunk kutyakocsit, ilyenkor érdemes lehet elgondolkozni a bérlésen.

Bujdosó-Szalay Adél
(Kutyabarát.hu)
Forrás: K9carts.com, Zsiga-Biga kutyakocsi, kisallatneurologia.hu
Képek: @flickr, k9carts.com
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...