Saját KB bal
Saját KB jobb

Feláll a hátán a szőr

Vajon minden esetben félelmet vagy agressziót jelent?

Ha feláll a kutya hátán a szőr, nem szívesen közelítünk. Különösen, ha az illető eb vicsorog vagy morog is a punk tarély mellé. Talán ebből a mondatból is érződik, hogy a kutyák testbeszédét legtöbbször kontextusban értelmezzük. Azaz, nem egyetlen dolgot ragadunk ki, hanem a teljes képet nézzük. Ahogy az emberi mosoly – a száj szélesre húzása, a fogak esetleges kivillantása – is csak akkor a kedvesség, barátságosság jele, ha a szemünk is mosolyog, a kutyák testbeszédének egyes elemeit sem lehet önmagukban vizsgálni.

A farokcsóválás sem egyértelmű: Nem mindegy, hogy jobbra vagy balra csóvál

A háton a szőr felborzolása, a szőrszálak égnek meresztése sem feltétlenül egyértelmű jel, ha kiragadjuk a teljes képből. Tény azonban, hogy sokan agressziót látnak benne. Holott, a szőrborzolás – más néven, piloerekció – önmagában nem feltétlenül jelent ellenségességet.

Hogy jobban megértsük ezt, érdemes a jelenség hátterében álló biológiai folyamatokat megismernünk. A piloerekció az emlősök körében elterjedt jelenség, amelyért a szimpatikus idegrendszeri folyamatok felelősek. Ez egy akaratlan reakció, melynek során a szőrszálak tövénél lévő izmok összehúzódnak, ennek hatására a szőrszálak kiegyenesednek, felfelé állnak. Ugyanez a folyamat áll a „libabőrösség” hátterében is.

Általánosságban a piloerekció az izgalom, izgatottság jele, és számos ebbe a kategóriába sorolható érzelmi állapotot jelezhet. Például izgatott várakozást, feszült figyelmet – de félelmet is.

Megfigyelések szerint a vállaktól a gerinc mentén végigfutó felálló szőr magabiztosságot, míg a vállak között, szélesebb foltban megjelenő felálló szőr bizonytalanságot, félelmet jelez. Egyelőre még nincsenek egzakt kutatási eredmények a témában, de érdemes lehet figyelembe venni, hogy a felálló szőr mellett a testbeszéd egyéb jelzéseire is figyeljünk.

Ahogy a videóban szereplő kutyáknál is látható, önmagában a felálló szőr társulhat játékos, érdeklődő és izgatott viselkedéshez is:

De jelezhet félelmet, bizonytalanságot, védekező szándékot és az ismeretlennel szembeni bizonytalanságot is. Vagy, utalhat egyszerűen csak arra, hogy kedvencünk fázik.

Ezért, mielőtt elhamarkodottan ítélnénk, fontos, hogy megvizsgáljuk, mi az a benyomás, amelyre a kutya hátán feláll a szőr, illetve a testbeszédének többi elemét is számításba vegyük.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: https://www.patriciamcconnell.com/theotherendoftheleash/piloerection-in-dogs-scared-or-just-glad-to-see-me; https://thebark.com/content/piloerection; Kép: Photo by Heloisa Abreu from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...