Saját KB bal
Saját KB jobb

Az erőszak ötven árnyalata

Hogyan ismerd fel, ha erőszakot alkalmaznak a kutyáddal szemben?

Erőszak. Tudjuk, hogy akár életre szóló sebeket ejthet. Mégis, sokszor szemet hunyunk felette.

A kutyáink testi, lelki és mentális egészségéért teljes mértékben mi vagyunk felelősek. Ugyanúgy, ahogy nekünk kell orvoshoz vinni és gyógyíttatni, ha megbetegszik, a lelki problémákkal is nekünk lesz később dolgunk. Ezért nagyon fontos, hogy az első naptól kezdve igyekezzünk kutyánknak békés, nyugodt és kiszámítható környezetet biztosítani.

Ebbe pedig beletartozik az is, amikor nem mi, hanem más vigyáz rá. Legyen szó kutyaiskoláról, napköziről vagy panzióról, esetleg kutyaszitterről, fontos, hogy mindig legyünk résen. Győződjünk meg róla, hogy kutyánkat nem olyan környezetben hagyjuk, ahol esetleg erőszak érheti vagy erőszakos hatásoknak lehet kitéve.

Az erőszak ugyanis már rövid távon is okozhat fizikai, lelki és mentális sérülést. Ezek közül legtöbbször a fizikain botránkozunk meg – és ezt is vesszük talán legkönnyebben észre – holott a mentális és lelki sérülések sokszor mélyebb és nehezebben gyógyuló sebek.

Az alábbiakban összegyűjtöttük a kutyás közegekben leggyakrabban előforduló „módszereket”, melyek ugyan az erőszak kategóriába esnek, mégis elterjedtek és sok helyen elfogadottak.
  • fizikai fájdalom okozása: orra koppintás, ütés, rúgás, csípés, fülhúzás, szőr meghúzása, stb.
  • félelemkeltés: kutya fölé magasodás, kutya megijesztése, kutyára kiáltás, ordítás; kellemetlen, hangos hangok a kutya elijesztésére stb.
  • fájdalmat okozó eszközök alkalmazása: szöges nyakörv, elektromos nyakörv, fojtó póráz stb.
  • eszközök fájdalommal járó alkalmazása: túl szoros nyakörv, póráz hirtelen rántása, póráz felfelé rántása, „kiemelés” póráznál vagy nyakörvnél fogva stb.
  • agresszív viselkedés imitálása: alfa forgatás, nyak bőrének rángatása, földre levitel, farkasüvöltés, stb.
  • kutya megalázása, biztonságérzetének drasztikus csökkentése: magára hagyás, kizárás, „falkából kizárás”, ignorálás stb.
Az, hogy mi számít erőszak cselekménynek és mi nem, az rendkívül szubjektív.

Megütni egy nőt: erőszak. Megütni egy gyermeket: szintén. És megütni egy kutyát? IGEN. Ettől függetlenül sokan megteszik. Mindhármat, vagy csak egyiket-másikat. Ettől még jogunk van ahhoz, hogy ne hagyjuk, hogy megtörténjen. Ismerjük fel a „rejtett erőszak” jeleit és ha kell, merjünk a kutyánk nevében nemet mondani.

Röviden: bármilyen olyan tett, amely a kutyánkban félelmet kelt, neki fájdalmat okoz, lehet erőszak. Különösen, ha a félelem, fájdalom hatására akarják rábírni valamilyen feladat végrehajtására.

Tények és tévhitek a pozitív megerősítést használó tanítási módszerekről


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Alexandra Horowitz: Kutyabarát könyvajánló: Being a DogA kutyások és az együttérzés; Marc Bekoff: Emotional Lives of Animals; Kép: Photo by RODNAE Productions from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...