Saját KB bal
Saját KB jobb

6 természetes megoldás bolhák ellen

A bolhák fő célpontjai a házi kedvencek, de ha őket nem részesítjük megfelelő védelemben, akkor ezek az apró vérszívó rovarok felüthetik a fejüket az otthonunkban és minket is megcsíphetnek. A bolhacsípés nem fájdalmas, de a viszkető, égő érzés és a környező bőrfelszín kipirosodása figyelmeztető jel.

Bolhák ellen a legjobb támadás a megelőzés – védjük házi kedvenceinket minden évszakban bolha ellen is hatásos készítménnyel (spot-on, nyakörv, spray, stb.). Előfordulhat azonban, hogy mégis bolha kerül a házba. Ha megtörténik a bolhakatasztrófa, az alábbi tanácsok segíthetnek, hogy mielőbb megszabadulj a hívatlan vendégektől. Az alábbi tippekkel megakadályozhatod a bolhák megtelepedését kedvenced fekhelyén, de az egész házban is használhatod őket!

Házi bolhariasztó spray

Keverj össze 4 rész ecetet, 2 rész vizet, 1 rész citromlevet és 1/2 rész hamamelisz vizet egy szórófejes palackban. Ezzel a keverékkel fújd be az érintett területeket. A bolhák a textíliákban, ágyneműkben és a bútorszövetben is megbújhatnak, ezért fontos, hogy előbb alaposan kiporszívózd a lakást, a porzsákot pedig a lakáson kívül ürítsd; illetve mosd ki az ágyneműket, a bútorok huzatait és kedvenced fekhelyét is alaposan tisztítsd meg.

Szódabikarbóna

Ahogy az előbb is említettük, az alapos porszívózás a bolhamentesítés legjobb módja, de fokozhatod a hatást, ha előbb szódabikarbónát dörzsölsz a bútorszövetekbe és a szőnyegekbe. Drogériában és bioboltban kapható nagy kiszerelésben szódabikarbóna, amellyel alaposan terítsd be a szöveteket, majd egy durva kefe segítségével dörzsöld be. Szárazon használd, mivel a nedves szódabikarbóna tönkreteheti a porszívót!

Hasonlóan a szódabikarbónához, a só is remek természetes tisztítószer. Szórd be aprószemű sóval a bolhagyanús szőnyegeket, fekhelyet vagy takarókat és hagyd 1-2 napig rajtuk, majd alaposan porszívózd fel! A porzsákot a szabadban ürítsd ki!

Citromos spray

Ha a helyzet nem súlyos, inkább csak tartasz tőle, hogy kedvenced esetleg bolhát hozott haza, akkor a citromos spray is jó megoldás lehet. Egy citromot szeletelj fel vékonyan és 3 dl vízben forrald fel. Hagyd lehűlni, majd szűrd le, és a folyadékot tedd szórófejes flakonba. Ezzel a keverékkel naponta fújd be kedvenced hordozóját, takaróját és fekhelyét.

Rozmaring, levendula

Ha megtörtént a baj, akkor már sajnos nem segít, de a rozmaring és a levendula illóolaj hatásosan távoltartja a bolhákat. Ha gyakran jártok közösségbe, idegen kutyákat szállítasz az autódban vagy szállásolsz el, netán új kutya vagy cica érkezik hozzád, könnyen előfordulhat, hogy felütik a fejüket a bolhák. Készíts vizes permetet rozmaring vagy levendula illóolajjal és ezzel fújd be a kenneleket, boxokat, fekhelyeket. Nem csak a bolhákat tartja távol, de kellemes, friss illatú is.

Almaecet

Az almaecet természetes bolhaellenes szer, amelyet használhatsz fürdetéshez is. Káros vegyi anyagok nélkül veszi fel a harcot a bolhákkal, ezért idős, kölyök vagy legyengült állatokon is használható, bolhairtó sampon helyett. Hígítva alkalmazd!

 

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Dogs Naturally Magazine; Képek: pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...