Saját KB bal
Saját KB jobb
Roy Buri képe a Pixabay -en.

10 tipp, hogyan szoktasd le kutyádat a kunyerálásról

Szinte minden gazdi találkozik ezzel a viselkedéssel, van aki hagyja, van akit pedig zavar. A kunyerálásról pedig le lehet szoktatni a kutyákat és igazság szerint le is kellene.

Koldulás, könyörgés, kunyerálás. Csak egy falat kaja, csak annyi kell. Csorgó nyál, homályos szemek, lehetséges éhhalál előtti utolsó perc tökéletes eljátszása. Ismerős? Bizony, a legtöbb gazdinál ez nem újdonság, sokan meg is próbálkoztunk már leszoktatni kutyánkat a kunyerálásról. Ezt a viselkedést már születésük után megtanulják a kutyák. Ösztönszerű cselekvés, a nyöszörgéssel és sírással jelzik anyjuknak, hogy bizony éhesek.  Nem tart sokáig egy kutyának hogy megtanulja, ennek a magatartásformának mi a jutalma.

Minden egyes kunyerálásra adott falattal ezt a magatartásformát kondicionáljuk bennük. Tudjuk, hogy nem éhesek, mégis levesznek bennünket a lábunkról pillanatok alatt. Azonban a kunyerálás egy idő után átcsaphat nagyon pofátlan és kellemetlen viselkedésbe is, végül már nem tudunk elfogyasztani egy vacsorát nyugodtan, mert éhes szemek és csorgó kutyanyál vesz minket körül. Neveléssel és következetes viselkedéssel azonban le lehet szoktatni a kutyákat erről a viselkedésről és higgyétek el, sem éhen halni, sem megharagudni nem fognak.  A szabályokat és kereteket azonban megtanulják.  Fontos megjegyezni, hogy extrém esetekben a könyörgés és koldulás átcsaphat agresszív viselkedésbe is. Ezért sem szabad engedni, hogy elfajuljon.

Íme 10 jó tanács és tipp, hogyan szoktasd le kutyádat a kunyerálásról.

  1. Az első lépést már ma tedd meg. A halogatással minden nap csak súlyosbítod a helyzetet.
  2. Etesd meg a kutyát mielőtt asztalhoz ültök és küldd a helyére. Tele hassal talán elhiszed, hogy nem éhes és kevésbé dőlsz be egy drámai alakításnak.
  3. Készíts szigorú házirendet, melyet a család összes tagjának be kell tartania. Ez első szabály: senki nem adhat neki enni az asztalról.
  4. Tájékoztasd a vendégeket is a szabályról és figyelj rá, hogy betartsák.
  5. Tartsd távol a kutyát az emberi étkezésektől. Ez különösen fontos, ha gyerekek is vannak a családban. A kutya hamar megtanulja, hogy körülöttük mindig van leeső falat. Ne engedd, hogy a gyerek mellett ülve várja.
  6. Jutalmazd meg a kutyát azzal, hogy az asztalról adsz neki egy falatot, de a saját táljában és csak akkor, ha nem könyörög érte. Tulajdonképpen arra kondicionálod, hogy ha nem zavar evés közben, akkor kap jutalmat.
  7. Ne érzed magad bűnösnek, ha nem adsz neki enni az ételedből. Próbáld meg teljesen ignorálni a könyörgést. Tudod, hogy nem éhezik, ne hagyd, hogy az érzelmeidre hasson. (Könnyű mondani…)
  8. Soha ne adj csak úgy jutifalatot, valamit csináljon érte. Elég egy szép leülés, egy pacsi, vagy a helyére menés. Vagy dugd el valahova a falatot és kerestesd meg vele. A lényeg, hogy dolgozzon meg érte.
  9. Egyes trénerek arra is esküsznek, hogy csak olyan ételt adj a kutyádnak az asztalról, amit nem szeret, így megtanulja, hogy ami onnan érkezik az nem finom és nem is fog kunyerálni. Jó megoldás lehet, de tapasztalatom szerint a kutya mindent szeret, ami az asztalról érkezik.
  10. Ne feledd, ez egy olyan szabály, amit soha nem szabad megszegni. Mert indul az egész elölről. Higgy benne erősen, hogy a kutyád akkor sem fog éhen pusztulni, ha már a könnyei is csorognak kunyerálás közben.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: dogsbestlife

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...