Saját KB bal
Saját KB jobb

Szájhigiénia a négylábúaknál, avagy hogyan ápoljuk kedvencünk fogait?

Kellemetlen szájszag, fogkő, fogínygyulladás. A leggyakoribb panaszok, amikre felelős gazdiként bizony nagy figyelmet kell fordítanunk. Egyes felmérések szerint a fogkő problémája a kutyák 60%-át érinti, míg más adatok arra engednek következtetni, hogy a kellemetlen szájszag a kutyatartók több mint fele szerint természetes jelenség, amivel úgysem lehet mit kezdeni. Nagy tévedés. A fogproblémák megelőzhetők, és akkor sem kell feltétlenül kétségbeesnünk, ha már beütött a baj. Lássuk, mit tehetünk négylábú családtagunk megfelelő szájhigiéniája érdekében!

Olvassunk a jelekből

A kellemetlen lehelet gyakran a fogak nem megfelelő egészségi állapotára utal. A fogkő nem csupán fájdalmas, de igen veszélyes is lehet bundásunkra nézve, könnyedén idézhető elő fogínygyulladást. A fogínygyulladás fogvesztéshez vezethet, akár az egész állkapocsra kiterjedhet. A már kialakult, erőteljes és vissza-visszatérő fogkövet az állatorvos ultrahangos fogkőeltávolítással szüntetheti meg, ez azonban kizárólag altatásban végezhető. Nem kell tovább ragoznunk, hiszen már a felsoroltakból is egyértelműen látszik, milyen rizikókat hordoz magában az elhanyagolt szájhigiénia.

Megelőzés egészséges és finom falatokkal

A fogproblémák megelőzhetők! Ehhez a teljesértékű, minőségi tápláláson át vezet az út, amit rágófalatokkal, és persze folyamatos odafigyeléssel nagyszerűen kiegészíthetünk. A nem megfelelő etetés a fogproblémák melegágya, így válasszuk meg alaposan, hogy milyen kutyatáp kerül kedvencünk etetőtáljába nap mint nap. A kimagasló friss hústartalom, a minőségi és egészséges összetevők, a vitaminok, nyomelemek és hidegen sajtolt olajok egytől egyig elengedhetetlen tényezők. Legyen az eledel GMO-mentes, ne tartalmazzon mesterséges és hozzáadott ízfokozókat, illat- vagy színezőanyagot. A prémium minőségű száraz kutyatáp mellé bátran adhatunk kutyusunknak nedves eledelt is, nem szabad azonban megfeledkeznünk róla, hogy a rágást igénylő száraztáp fogyasztása hozzájárul a fogkő eltüntetéséhez, így ezt nem érdemes kihagyni az étrendből!

Rágcsálás reggeltől estig

A legtöbb kutyus imád rágcsálni, és legszívesebben reggeltől estig valamilyen finomságot majszolna. A rágófalatok gondoskodnak a fogkő féken tartásáról és a kellemetlen szájszag eltüntetéséről, ráadásul kedvencünk számára is nagy örömet okoznak. Természetesen ebben az esetben sem feledkezhetünk meg a minőségi elvárásokról, hiszen a rágcsálnivalók is a kutya táplálkozásának fontos részét képezik!

 

A rendszeres ellenőrzés elengedhetetlen

Ahogy a szőr és a bőr, illetve a mancsok rendszeres vizsgálata, úgy a száj, a fogak és az íny gyakori tanulmányozása is létfontosságú, hogy még idejében elcsípjük a bajt! Az állatorvos ideális esetben alaposan szemügyre veszi kedvencünket a rendelő felkeresésekor, ez azonban nem helyettesíti a napi szintű, gazdi általi ellenőrzést!

Fogkőeltávolítás otthon, hatékonyan és kíméletesen

A fogkő sok esetben otthon is hatékonyan, ugyanakkor kíméletesen kezelhető, ha megtaláljuk az ahhoz szükséges, minőségi készítményt. A PLATINUM Natural Oral Clean + Care citrusmag kivonattal és gyógynövény olajokkal tisztítja a fogakat. A kutya szájszagáért felelős baktériumok ellen is felveszi a harcot, részt vesz a meglévő lepedék eltávolításában, a fogkő szerkezetének lazításában. A kutya fogkő eltávolítását a PLATINUM segítségével 100% természetes összetevők segítségével végezhetjük.

platinum

A PLATINUM Natural Oral Clean + Care spray és gél verzióban is elérhető, használatuk gyerekjáték! Kedvencünk súlya alapján meghatározott mennyiséggel szükséges kezelnünk napi rendszerességgel fogait a fogkő eltávolításáért, a fogínygyulladás orvoslásáért és a kellemetlen lehelet eltüntetéséért. Segítségével a fogkő akár 3-6 héten belül eltávolítható, használatával természetesen meg is előzhető!

platinum

A PLATINUM Natural Oral Clean + Care termékek megvásárolhatók a PLATINUM webáruházban!

(x)

 

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...