Saját KB bal
Saját KB jobb

Retrieverekről Karai Csabával – hobbikutyázástól a dobogókig

Karai Csaba közel 20 éve foglalkozik retrieverek képzésével. Sok évet töltött versenyzéssel, számtalan alkalommal képviselte sikeresen hazánkat európai eseményeken egyéniben, csapatban.

Sikereinek és a kimagasló eredményeknek köszönhetően egyre több helyről keresték meg, így ma már Európa-szerte tart szemináriumokat, tréningeket. Szerencsére itthon is aktívan tevékenykedik, egy tréningcsoport keretein belül képzi a hozzá forduló gazdikat és kutyákat. Mindennapjait a kutyázás, a tréning, a retrieverek töltik ki.

Csabát a retrieverek különleges képzéséről, a kölyökképzés fontosságáról kérdeztük és persze arról, miért választotta a Winner Plus tápokat kutyái táplálására.

Karai Csaba

  • Két alkalommal nyerte meg csapattársaival az International Working Test versenyt, mely tulajdonképpen az évente megrendezett csapat Európa Bajnokság.
  • Adu kutyájával 2010-ben első helyen végeztek az osztrák Working Test kupában, mellyel egész éves teljesítményüket díjazták.
  • Még ebben az évben a legjelentősebb egyéni versenyen, a Field Trial Európa Bajnokságon (ICC) megnyerték az első napi elődöntőt, a döntőben pedig 3. helyezést értek el.
  • Három alkalommal képviselte hazánkat Angliában, a Skinners Retriever World Cup versenyén (Ez egy kiemelt esemény, hiszen a fajtatadó ország szervezi)
karai

Kutyakiképzőként foglalkoztál más kutyákkal is, mielőtt a retrieverekre specializálódtál?

Nem, előtte csak otthon voltak keverék kutyáink. Labrador kutyáim tanításával, versenyzéssel kezdtem, majd közel 10 év elteltével lettem hivatalosan is kutyakiképző, azóta szinte kizárólag retrieverek képzésével foglalkozom.

Miért esett a retrieverekre a választás? 

A családunkban volt egy csoki labrador, Áfonya. Vele kezdtem el tréningezni, tréningekre járni, tanulni.  Nagyon beleszerettem ebbe a sportba, ezért úgy döntöttem, hogy vásárolni fogok egy erre a célra tenyésztett munkavonalas labradort.  Így került hozzám Adu, akiből egy fantasztikus vadászkutya lett. Nyugodtan állíthatom, hogy a kontinens egyik legsikeresebb kutyájává vált és tökéletes családi kedvenc is lett. Azóta is csak munkavonalas labradorjaim vannak, könnyű velük dolgozni, gyorsan tanulnak, fókuszáltak és eszméletlen jó velük együtt élni. Jelenleg hárman vannak a falkában Bora, Peru és Yoda.

A retrieverek vadászkutyák, a vadászat területén is a lövés utáni munkának a felelősei. Ahogy a nevük is sugallja ők „elhoznak”. Vadászaton az elejtett apróvadat, tréningeken, teszteken pedig dummyt (ez egy speciális apport retrievereink részére). Ez utóbbi nagy divat lett és már sporttá fejlődött, mivel nem szükséges hozzá vadászatra járni, tényleg bárki űzheti a saját környezetében, ez egy életmód lehet kutya és gazdi számára is. Természetesen sokan tekintenek úgy a retrieverekre mint családi kedvenc, segítő, terápiás, vakvezető vagy kábítószerkereső kutya. Szerencsére sok lehetőség van bennük és ezeket a tevékenységeket mind magas szinten tudják űzni, de az alapösztön az a vadászat, elhozás. Peru kutyám amellett hogy képzett kutya, terápiás vizsgát is tett és megbízhatóan dolgozik, így biztosan mondhatom több területen is képesek helytállni.

karai

Mit jelent a retriever képzés? Miben más ez, mint a „sima” kutyakiképzés, hogyan zajlik egy tréning?

A retriever képzés vadászati szituációkra épül. Mivel ők lövés utáni munkát végeznek, ezért meg kell tanulniuk végtelenül türelmesnek lenni, még akkor is, ha leesik melléjük egy madár, elszalad előttük egy nyúl. Nemhogy nem mehetnek utána, de még hangot sem adhatnak (pl. egy vinnyogás azonnali kizárást eredményez egy versenyen). Ahhoz, hogy ezt magas szinten lehessen végezni, először is szükségünk van egy hihetetlen nyugodt kutyára, amikor viszont parancsot kapnak az elhozásra azt eszméletlen tempóban képesek végrehajtani. Talán ez a legnehezebb, egy olyan egyensúlyt kell megteremteni, ami egyrészről kontrollálja az ösztöneit, majd parancsra újra bekapcsolja. A tapasztalatom az, hogy sokan kutyaiskolás vagy tanfolyami végzettséggel vágnak bele ebbe a sportba, de nagyon nehéz átszokni erre a szellemiségre.

Itt nem használunk jutalomfalatot, a kutyának az elhozás öröme maga a jutalom. Minden esetben Te vagy a vezető, Te döntesz milyen feladatot, elhozást teljesít a kutya és hidd el örömmel fogja megtenni. Nagyon nagy mentális felkészültséget kíván a kutyától, főleg a tréningek bevezetésénél nagyon hamar el is fáradnak, ezért fontos az, hogy ne terheljük őket túl, mert könnyen motiválatlanná tudnak válni. Szerintem egy nagyon jó életmód program ez a részükre, ha igazán le szeretnéd fárasztani őket, mentálisan is.

Természetesen a tréningek nagy része dummy-val történik, de próbáljuk a vadászatot másolni. Ha retrievered van és bekapcsolódsz egy ilyen sportba, biztos lehetsz benne, hogy akár otthon is végezheted minimális felszereléssel, örömet fog okozni a kutyádnak. A képzésről részletesen további információkat ITT találsz.

Kutyamasszázzsal is foglalkozol, mikor ajánlott, miért tartod fontosnak?

Akárcsak humán oldalon, a kutyáknál is fontos, hogy karbantartsuk az izmokat, ízületeket, pláne, hogy munkakutyákkal dolgozunk. Sokszor hideg időben tréningezünk, ilyenkor az izmok bemelegítése egy kis masszázzsal sokat segíthet, de levezetésként is alkalmazható. Természetesen sok esetben hasznos terápia lehet, rehabilitáció vagy mozgásszervi, időskori problémák esetén.

Mit tartasz a legfontosabbnak egy kölyökkutya képzésénél és hogyan zajlik ez nálad?

Ez az alapja mindennek, akármilyen ágazatot képviselünk. Talán a legfontosabb időszak ahol ki tudjuk alakítani a kapcsolatunkat a kutyával. Ahogy bekerül egy kutya hozzám, erre összpontosítok, hiszen itt alapozhatom meg az egész közös életünket. Kialakul az energetika köztünk, határokat szabunk, megtanuljuk az ehhez szükséges parancsokat, kézmozdulatokat valamint megtanulja a jutalmazás-tiltás dinamikáját. Természetesen el kell sajátítania a szociális mintákat, hogyan viselkedünk más kutyákkal, emberekkel, hogyan utazunk vagy viselkedünk az utcán. Ha ez megvan, az életünk egyszerű lesz és mire eljutunk addig, hogy ténylegesen pl. retriever képzésre járunk, már egy felépített, harmonikus kapcsolatunk lesz.

karai

Sok éves tapasztalatod alapján mire figyelsz kutyáid táplálásánál? Hogyan választod ki a megfelelő eledelt, mi a fő szempont?

Mivel munkakutyáim vannak, mindenképpen olyan tápot használok, amitől energikusak lesznek a kutyáim és bírják a munkával járó terhelést. Az évek során sok tápot kipróbáltam, vannak kedvenceim, de szinte mindig kisebb gyártók termékeit használtam. Saját magam is üzemeltettem évekig egy retrieverekre specializálódott webáruházat, melyhez mi is importáltunk szuperprémium tápokat, így ezáltal is sok tapasztalatot szereztem. Nagyon örültem, hogy kipróbálhattam a Winner Plus tápokat, kiváló ár-érték aránya és összetétele miatt. Mondhatom, hogy tetszik az eredmény, a kutyák tele vannak energiával, a bundájuk fantasztikusan fényes, mindenképpen csak ajánlani tudom.

 

(Kutyabarát.hu)

kutyatáp winner plus
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...