Saját KB bal
Saját KB jobb

Mindent a hemangioszarkómáról

A hemangioszarkóma (hemangiosarcoma) a kutyák esetében egyike az öt leggyakrabban diagnosztizált daganattípusnak. A vérerek daganata, mely a test bármely részén megjelenhet. A hemangioszarkómáról tudni kell, hogy bármilyen életkorú, nemű és fajtájú kutyát megtámadhat – bár leggyakrabban idősebb kanok esetében fordul elő.

A tumorok a vérerek falát borító szövetben fejlődnek ki. Mivel a vérerek az egész testet behálózzák, ezért bárhol – a test felszínén és belsejében is – kialakulhatnak daganatok. Az esetek körülbelül 50%-ában a lép érintett, majd gyakoriságban soron következik a máj és a szív, míg jóval kisebb számban, de még jelentős százalékban, a bőr érintettsége is előfordul. A hemangioszarkómáról nem lehet biztosan tudni, mi okozza. A bőrön előforduló hemangioszarkómáról feltételezik, hogy a napsugárzás, a túlzott napkitettség közrejátszik a kifejlődésében. Ez a daganattípus ugyanis többnyire a gyér szőrzettel ellátott vagy szőrtelen területeken fordul elő: a hason, a combok belső felén és a szemhéjakon.

Tünetek, felismerés

A hemangioszarkómáról beszélve a tünetek szempontjából meg kell különböztetni bőrön és a test belsejében jelentkező daganatokat. Az előbbiek többnyire látható, pirosas vagy lilás színű duzzanatok, melyek megrepedve vérezhetnek. A test belsejében kialakuló tumor sokáig lehet tünetmentes, csak enyhe fáradtság, kedvetlenség vagy a fogínyek halványsága (vérszegénysége) utalhat a lappangó kórra.

A lassan fejlődő daganatot nehéz diagnosztizálni, és ezzel együtt eltávolítani is. Gyakran csak akkor fordulnak orvoshoz, ha a daganat – mely általában vérrel telt – kifakadva belső vérzést okoz.

Diagnózis

A bőr daganatait szövettani vizsgálattal lehet diagnosztizálni. Ez a módszer a bőr alatti tumorok esetében kérdésesebb, ilyenkor a vér-, a röntgen- és a CT-vizsgálat adhat bizonyosságot.

Kezelés

A bőrön kifejlődő kivételével a többi típusú hemangioszarkómáról sajnos elmondható, hogy nagy valószínűséggel a diagnózis idejére már áttéteket képez. A lépen található daganatokat sebészi úton, a lép eltávolításával kezelik. A bőr esetében szintén a sebészi eltávolítást alkalmazzák.

Egy 2012-es vizsgálat kedvező eredményeket tárt fel a lepketapló (Coriolus versicolor) gomba alkalmazási lehetőségeiről a hemangioszarkóma kezelésében. A lepketapló kivonatát alkalmazzák a humán orvoslásban is, különböző daganatos betegségek kezelésében, de a biztató eredmények ellenére, használata egyelőre nem honosodott meg az állatorvosi gyakorlatban.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: The Bark. Kép: Photo by Dids from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...