Saját KB bal
Saját KB jobb

Kutya az autóban – kikapcsoltad a légzsákot?

Együtt mindenhová! Nincs is annál jobb, ha kutyánkkal együtt kirándulhatunk, utazhatunk. Ma már nem ritka, hogy kutyánkat magunkkal visszük a legkülönfélébb programokra, gyakran autóval. Egyelőre sajnos még nem létezik olyan autós megoldás, amely teljes biztonságot nyújtana a négylábú utasoknak is baleset esetén. Azonban fontos, hogy legalább annyit megtegyünk, ami tőlünk telik. Például, kapcsoljuk ki a légzsákot!

A légzsák a biztonsági öv mellett az egyik legfantasztikusabb dolog az autóban. Számtalan esetben ment életet. Manapság már a legtöbb autóban a vezetőoldali légzsák mellett utasoldali és oldallégzsákokat, valamint függönylégzsákokat is találunk. Ezek arra hivatottak, hogy egy esetleges ütközés során a másodperc törtrésze alatt robbanásszerűen kinyíljanak és megfogják az előre zuhanó utast.

A légzsákkal felszerelt autókban gyorsulásmérő eszközöket szerelnek be, amelyek érzékelik, mikor van szükség a légzsákok kinyitására. Ekkor a légzsákhoz tartozó sűrített levegős palack kinyílik és a tartalmát szó szerint robbanásszerűen a légzsákba üríti. Ettől fújódik fel a légzsák egy pillanat alatt.

Ez akkora erővel történik, hogy még egy felnőtt, biztonsági övvel bekötött utasnak is komoly sérüléseket okozhat a kinyíló légzsák. Nem véletlen, hogy az első ülésre bekötött gyermekülést csak kikapcsolt légzsákkal lehet használni. Ellenkező esetben egy ütközés során a kinyíló légzsák akár végzetes is lehet:

Gondoljunk erre, amikor kutyáinkat az autóban utaztatjuk. Az első ülésen elhelyezett bokszban esélye sincs túlélni a légzsák nyitását.

Felmerülhet a kérdés, hogy baleset esetén már úgyis mindegy, hiszen a boksz kirepül az autóból, illetve a hirtelen lassulás miatt olyan erőhatások érhetik a kutyát, amelyet nem élhet túl. Ez igaz, és sajnos még várat magára a kutyák biztonságos utazását garantáló megoldás.

Azonban a légzsák már akár 23 km/h-s ütközés során is kinyílhat, amelyet egy biztonsági övvel bekötött bokszban utazó kutya még túlélhet. A légzsák robbanását azonban biztosan nem. Bár ideális megoldás egyelőre nincs, ha kutyád az első ülésen utazik, érdemes lehet kikapcsolni az utasoldali légzsákot.

Tudod, hogyan utazzon kutyád biztonságosan az autóban?


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: wikipedia; Kép: Photo by Jesus Trevizo from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...