Saját KB bal
Saját KB jobb

Tudtad-e, hogyan utazzon kutyád biztonságosan az autóban?

A kutyatartók közül a legtöbben autóval közlekednek és a kutyák nagy része szeret autózni, élvezi az utazást, hiszen ez mindig valami új kalandot jelent számukra a gazdi oldalán. Sajnos azonban sokan megfeledkeznek arról, hogy az autóban ugyanúgy figyeljenek kutyájuk biztonságára mint a saját magukéra.

Nap mint nap látni kutyákat, akik feje a letekert ablakon lóg kifelé az anyósülésről, akik a gazdi ölében ülve szemlélik az elhaladó környezetet a vezetői oldalról, esetleg a hátsó ülésen izgatottan ugrálnak mindkét irányba, hogy begyűjtsék az érdekes információkat.

A gazdik a legtöbb esetben bele sem gondolnak, hogy míg magukat és utasaikat olyan nagy odafigyeléssel kötik be a biztonsági övvel, addig kutyájuk esetében megéri kockáztatni? Gondoljunk csak bele, mi történhet kedvencünkkel egy esetleges  váratlan fékezésnél, hirtelen korrigálásnál vagy ami a legrosszabb, egy balesetnél. Az ölünkben utazó kutyának komoly sérüléseket okozhat egy az arcába robbanó légzsák, vagy rosszabb esetben kirepülhet a szélvédőn. A lehúzott ablakon való kiszaglászásnak ráadásul még az a veszélye is megvan, hogy bármilyen jól nevelt kedvencünk, meglát valami olyat, amit úgy érzi, feltétlen meg kell néznie (macska az út túloldalán, elguruló labda, egy csinos kutyalány…) és menet közben kiugrik a letekert ablakon. A végkifejletet nem szívesen képzeljük magunk elé. A nem megfelelően biztosított kutya esetében ráadásul még azzal a veszéllyel is számolnunk kell, hogy egy esetleges balesetnél magát is veszélyezteti, sokkos állapotban elrohan, vagy akadályozza a sofőrt a helyzet korrigálásában. Nehéz úgy a irányítani egy autót miközben egy nyálzó, sokkos, magatehetetlen állat az ölünkbe landol és minden körmével kapaszkodik a testünkbe. Egy ilyen esetnél még súlyosbíthatja kutyánk a baleset végkimenetelét.

Minden országban megvannak az előírások, hogy a szállítandó tárgyakat és csomagokat hogyan kell az autóban biztonságosan elhelyezni, ide tartoznak a háziállatok is. (pl. Olaszországban ezt ellenőrizhetik is és ha nem találják megfelelőnek az elhelyezést, büntetést is kiszabhatnak.)

Nézzük akkor a jogszabály szerint hogyan is utazzon kutyánk biztonságosan az autóban?

A megfelelő szállításhoz szerezzünk be egy zárható ajtajú ketrecet vagy szállító bokszot, amit megfelelő módon rögzíteni is tudunk az autóban. Kedvünk szerint tehetünk bele puha kutyaágyat, vagy kibélelhetjük a nagyobb kényelem érdekében. Ennél a megoldásnál nem áll fenn annak a veszélye, hogy kutyánk kedve szerint ugrálhat előre-hátra az autóban és így egy esetleges ütközésnél a legnagyobb védelmet kapja. Ez a szabályos és legbiztonságosabb módja az autóban való utazásnak.

Sok helyen vásárolható úgynevezett kutya-biztonsági öv, melynek egyik része csatlakoztatható az autó biztonsági csattjához, míg a másik oldala egy karabinerben végződik. Ennek a használatánál azonban fontos kiemelni, hogy ez nem védi meg a kutyát egy esetleges balesetnél, ráadásul egy nagyobb erőhatásra komoly sérüléseket tud okozni a rántó hatása. Ha mégis ennek használata mellett döntünk, figyeljünk rá, hogy csak a legjobb minőségű, bevizsgált hámot és biztonsági övet vásároljuk meg. Az alábbi videó jól szemlélteti ennek veszélyeit:

Érdekességkép mindenki ki tudja számolni, ha csak egy hirtelen fékezés történik a nem rögzített kutyára mekkora ütés hárul. Tegyük fel, hogy 70 km/h-val közlekedünk és fékeznünk kell, autónkba velünk tartózkodik egy 15 kg-os kutya. Rögzítés nélkül a szervezetére 1050 kg-nak megfelelő ütés hárul. A saját eredményünket úgy tudjuk kiszámolni, hogy a kutya súlyát megszorozzuk a sebesség nagyságával (70*15=1050).

Vigyázzunk rájuk utazás közben is!

 

Akela Kutyaiskola

 

 

(kutyabarát.hu)

 

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...