Saját KB bal
Saját KB jobb

Maradjon a húsvéti nyuszi a képzeletünkben Húsvétkor is

Avagy, Karácsonyra sem vettünk rénszarvast....

Sajnos még mindig gyakori, hogy egy-egy ünnepre élő állattal lepik meg az emberek egymást. És itt a meglepetésen van a hangsúly! Ugyanis alapvetően nincsen semmi gond azzal, hogy egy régóta várt, kellő megfontolással kiválasztott új családtag éppen egy ünnepen érkezzen a családba. A probléma akkor kezdődik, ha mindez hirtelen felindulásból, felelőtlenül történik. Gyakran előfordul, hogy a gyermekeknek karácsonyra kiskutya, Húsvétra pedig élő nyuszi, kiscsibe vagy bárány az ajándék. Méghozzá anélkül vásárolnak a szülők, hogy átgondolnák, mi lesz a kisállat sorsa, ki fog gondoskodni róla, ha elmúlnak az otthon töltött ünnepi napok.

A húsvéti hagyomány része a nyuszi, kiscsibe és bárány tematika. Ugyanúgy, ahogy a karácsonyé az angyalka, a rénszarvas és a betlehemi jászol. Mégis ritkán hallani olyanról – szerencsére – hogy valaki egy szarvasmarhát, szamarat vagy rénszarvast tesz a fa alá. Méghozzá azért nem, mert ezekről az állatokról komoly felelősség és teher megfelelően gondoskodni. Egy nyuszi azonban egyszerűnek tűnhet: kicsi, bolyhos és csendes – mi lehet a probléma?

nyuszi
A nyuszik érző lények, igénylik a törődést és a foglalkozást

 

A legkisebb és leggyámoltalanabb kisállat is érző lény. Megérdemli a neki leginkább megfelelő életkörülményeket és ideális tartási körülményeket. A nyuszik rendkívül intelligens állatok, taníthatók és szeretik, ha foglalkoznak velük. Nem ideális a számukra egy ketrecben tengetni a napjaikat, egyedül, sivár kilátással a szoba falára.

Ha csak gyakorlati szempontból nézzük, akkor pedig megfelelő táplálék, búvóhely, ketrec, állatorvosi ellátás és még számos anyagi vonzattal járó felelősség merül fel egy nyuszi tartásával.

Kutyásként különösen fontos, hogy ne ugorjunk bele hirtelen döntésekbe a négylábú családtagokat illetően. Számos kutya nem kompatibilis a nyuszikkal és más kistestű állatkával. Nem várhatjuk el egy erős ösztönökkel rendelkező kotorékebtől, hogy ne akarja elkapni a „prédát”.

Korábbi cikkünkből megtudhatod, mire figyelj, ha kutyád mellé más fajtájú kisállatot szeretnél választani.

Egy szó, mint száz: legyen ünnep vagy csak hétköznap – a felelőtlen állatvásárlást egyszer, s mindenkorra el kellene felejteni! Az állatok éreznek és megérdemlik, hogy méltóságban, a saját szükségleteiket teljes mértékben figyelembe véve élhessenek velünk. Forduljunk empátiával az állatok felé, és tanítsuk meg a gyerekeknek is, hogy az állatok is egyének és megérdemlik a tiszteletteljes bánásmódot.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Képek: pexels.com: Photo by Helena Lopes from Pexels; Photo by Anna Shvets from Pexels
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...