Saját KB bal
Saját KB jobb
unsplash

Tömegesen gázolják el a baglyokat a 4-es számú főúton

A Hortobágyi Nemzeti Park közleménye szerint rekord mennyiségű bagoly pusztult el márciusban az intenzív közúti forgalom miatt. A baglyokat az arra haladó autók gázolják el.

A Hortobágyi Nemzeti Park közleménye szerint rekord mennyiségű bagoly pusztult el márciusban az intenzív közúti forgalom miatt. A baglyokat az arra haladó autók gázolják el.

A Természetvédelmi Őrszolgálat évek óta rögzíti az elütési adatokat Jász-Nagykun-Szolnok megye területén. Az ily módon elpusztult védett állatfajokról készült statisztikából kiderült, hogy a nappali ragadozó madarak mellett nagy számban gázolnak el baglyokat is. A Hortobágyi Nemzeti Park az alábbi adatokat tette közzé:

2021. március elején, egyetlen nap alatt a 4-es számú főút 113-178 km szelvényei között, 65 km-es szakaszon összesen 113 elütött bagoly tetemét vagy maradványait azonosította a Természetvédelmi Őrszolgálat, melyek közül 89 pld gyöngybagoly (Tyto alba), 23 pld erdei fülesbagoly (Asio otus),1 pld kuvik (Athene noctua) volt! Ezek a madarak kizárólag a 2020. december-2021. március között, bő három hónap alatt, a közúti forgalom által elgázolt vagy elütött példányok voltak. A baglyok mellett 6 pld egerészölyv (Buteo buteo) és 1 pld karvaly (Accipiter nisus) teteme került még elő.

Az azonosított tetemek csak egy része volt alkalmas további vizsgálatokra, közülük 45 példány gyöngybagoly második éves, azaz 2020-as költésből származó egyed volt, 11 példány pedig ettől biztosan öregebb. 18 erdei fülesbagolyból 10 példány hím és 8 tojó volt, melyek mindegyike második éves, azaz 2020-as költésből származó egyed volt. A kuvik szintén második éves példány volt.

Miért vannak a baglyok az úton?

Felmerül a kérdés, hogy miért tartózkodnak baglyok az utak közelében, vagy az úton. Erre több magyarázatot is találunk a Hortobágyi Nemzeti Park weboldalán.  A közutak rézsűje a baglyok számára igen kedvező mikroklímájú terület és szinte mindig vízmentes. Ez a baglyok táplálékállatainak tökéletes élőhelyet nyújt.

A másik lehetséges ok, hogy a gabonafélék közúti szállítása révén rendszeresen szóródnak el gabonaszemek, kisebb nagyobb mennyiségben, ami a rágcsálókat az úttestekhez vonzza. Ehhez jön még az a nagy mennyiségű szemét és ételmaradék, amit az autósok dobálnak el az utak mentén. Ez mind oda vonzza a rágcsálókat, a rágcsálók pedig a baglyokat.  A baglyok naponta átlagosan 2,5 egeret vagy ennek megfelelő rágcsáló ejtenek el. Fontos szerepük van a mezőgazdasági károkat okozó rágcsálók irtásában.

További ok lehet, hogy az utak mentén lévő fák, bokrosok, cserjesávok ideális kiülőhelyet biztosítanak a baglyoknak. Ezekről a helyekről könnyen tudnak vadászni, jól átlátják a környezetet és hamar tudják észlelni a nyílt útfelszínen mozgó rágcsálókat.

A közlekedés szinte mindenhol nagy kockázatot jelent az állatok számára. Egységes élőhelyek darabolódnak fel az úthálózat miatt, mely megnehezíti vagy ellehetetleníti az állatok vonulását. A baglyok mellett rengeteg kisemlős, madár, hüllő és kétéltű pusztul ez útjainkon.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: hnp.hu

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...