pixabay

Nem minden kutyának szabad agancsot rágcsálnia

A szarvasagancs igen népszerű kutyarágcsa, szinte bármely állateledel üzletben vagy webshopon beszerezhető. Azonban fontos tudni, hogy nem szerencsés minden kutya számára.

Tartós, de nagyon kemény

Az agancs rágcsálása nagyon sok előnnyel jár. Először is természetes, nem tartalmaz semmilyen tartósítószert sem színezéket, ízesítőket, aromákat. Rágcsálás közben eltávolítja a fogakról a lepedéket, egyes állítások szerint a fogkővel is felveszi a harcot. Van benne sok ásványi anyag, kálcium és alacsony a kalória tartalma. Normál esetben egy szarvasagancs darab nagyon tartós is, egy kutya akár hónapokig is elrágódhat rajta. A szarvasagancs ugyanis elképesztően kemény és ez sajnos veszélyeket is rejt magában. Fontos tudni a gazdiknak, hogy milyen kutyának szabad adni agancsot és milyen kutyáknak nem. Ehhez persze ismernünk kell kutyánk szokásait és személyiségét.

Beletörhet a foga

Egyes állatorvosok szerint az a rágóka, melybe a gazdi nem tudja belenyomni a körmét, bizony túl kemény és veszélyes a fogakra. Tény, hogy ha olyan dolgot rág egy kutya, amely keményebb a fogánál, fennáll a fogtörés veszélye.  Ez pedig nem csak konkrétan a fogtörés miatt veszélyes, hanem sokkal hosszabb távú problémát is okozhat. Előfordulhat, hogy már csak akkor vesszük észre a fogtörést, amikor az már bakteriális fertőzést okozott és komoly gyulladáshoz vezetett.

Nem minden kutyára veszélyes

A szarvasagancs rágása azoknál a kutyáknál jelent veszélyt, akik nagyon hevesen és erősen rágnak. Ezek a kutyák képesek olyan erővel ráharapni a kemény agancsra, hogy megsérülhet a fogzománcuk, letörhet, félbetörhet vagy megrepedhet a foguk. Ráadásul általában ez a hátsó rágófogakkal történik, melyek sérülését nehéz észrevenni. Fontos tehát, hogy a nagyon vehemensen rágó kutyák ne kapjanak agancsot vagy hasonlóan kemény rágókát. Azok a kutyák viszont, akik szépen komótosan, nem túl erősen rágcsálnak, nyugodtan élvezhetik az agancs előnyeit és jótékony hatásait.  Az ilyen kutyák általában a szájukban tartják a rágókát és lassan, finoman rágcsálják. A vehemens rágcsálók ezzel szemben szinte rávetik magukat a rágcsára és azonnal el akarják pusztítani. Az ilyen kutyáknak inkább szárított fület, bikacsököt vagy préselt bőrből készült csontot adj.

Bohata Krisztina

(Kutyabarát.hu)

Forrás: healthypets.mercola

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...