Milyen kisállat jön ki jól a kutyákkal?

Ha felmerül a kérdés, hogy egy kutyás háztartásba milyen kisállat költözhet még be, sokan bizonytalankodnak. Pedig az élet alakulhat úgy, hogy más négy- vagy kétlábú kedvencekkel osztjuk majd meg az életterünket. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a legtöbb esetben van ideális választás – de ehhez nem árt, ha alaposan megismerjük a kutyánkat!

A vadászösztön

Az eredetileg ragadozó életmódú kutyákat az elmúlt évszázadokban különböző feladatokra tenyésztették. Ezek között területvédelmi, más állatok terelésére és védelmére illetve vadászati, illetve az embereknek a vadászatok során asszisztálni tudó fajták alakultak ki. Egyes kutyafajtákat a kezdetektől társasági kutyákként tartottak, náluk a farkas-ősök vadászösztöne szinte teljesen eltűnt. Ezzel szemben a vadászkutyák és a védelmi feladatot ellátó kutyák között bizonyos típusú prédára erősödött.

A vadászkutyák között kialakultak a szimatra és a vizuális jelekre reagáló fajták, illetve a vadászat módja szerint különböző feladatokat ellátó kutyák:

  • kotorék
  • kajtató
  • hajtó/kopó

Illetve, nem csak a vadászat, hanem a kutyaviadalok és a tanyákon, farmokon ellátott feladatok révén is kialakult kétféle elkapási mód:

  • megragadás
  • megölés

Ez utóbbi kettő kegyetlenül hangozhat, de számos terriert például a farmok, tanyák területén élő patkányok és egyéb betegségeket terjesztő rágcsálók elkapására tenyésztettek. Bennük erősen él az ösztön, hogy a földön menekülő kistestű prédát egy mozdulattal elkapják és megöljék. Ha ez utóbbi két ösztön jellemző a kutyádra, akkor nem biztos, hogy bármelyik kisállat biztonságban élhet mellette.

Régen tehát megvolt a szerepe ezeknek az ösztönöknek, de ez nem jelenti azt, hogy a mostani városi kutyákból teljesen kiveszett. Az előbbi példánál maradva, például ha foxink van, aki imádja a földön gurított teniszlabdát hajtani, nem biztos, hogy a tengerimalac ideális választás második kisállatnak. Ugyanígy, egy agár mellé nem biztos, hogy a törpenyúl a hosszútávú esélyes.

Nézz utána a kutya fajtájának és annak, hogy eredetileg milyen feladatra tenyésztették! A vadászkutyák, terrierek, tacskók, agarak, bull típusú kutyák és ezek keverékei valószínűbb, hogy erős vadászösztönnel rendelkeznek. Nézd meg, milyen típusú „prédára” indul meg a kutyád! Teniszlabda, macska, kisebb testű kutyák, biciklis, rollerező gyerek, galambok, legyek… vagy éppen az erdőben „fog szagot”? Ez mind-mind fontos információ.

A saját kutyánk viselkedésének és ösztöneinek megismerése mellett ismerjük meg alaposan a leendő kisállat természetes viselkedését, mozgásigényét és életmódját is.

Mielőtt továbbmennénk, felmerül a kérdés, hogy vajon mi a helyzet a ketrecben vagy terráriumban élő állatokkal? Hiszen ezek biztonságos védelmet nyújtanak a kutyával szemben. Igen, ez részben igaz. Viszont az sem jó, ha a kutya „kipécézi magának” az állatkát és mondjuk ugatja, amikor mozog a ketrecben, vagy kergeti körbe-körbe. Ha a kutyád kergeti a TV-ben a teniszlabdát, vagy az ablak előtt elszálló madarakat, akkor nem biztos, hogy a ketrec- vagy akváriumlakó mozgékony kisállat jó választás.

Halak, teknősök, axolotl, rák stb.

Nagy valószínűséggel az aranyhal és egyéb trópusi akváriumi halak, valamint a terráriumlakó ékszerteknősök és axolotlok összeférhetőek a kutyákkal. Érdemes úgy készülni, hogy biztonságosan, külön helyiségben tudd otthon hagyni őket.

Macska

Kutya-macska barátság? Igenis létezik! Ha a kutyád hajtó/kopó illetve elkap-és-öl ösztöne nem erős, akkor a bársonytalpúak jó választás lehetnek. A cicamentések segíthetnek, hogy olyan állatot válassz, amelyik kijön a kutyákkal.

Nyuszik

Többesszámban, ugyanis a nyulak társas lények, így párban kell tartani őket. A nyuszik mozgásigénye és intelligenciája bámulatos, ezért egy ketrecbe zárva nem igazán érzik jól magukat. Ami azt jelenti, hogy szabadon fognak szaladgálni a lakásban, és persze felugranak a kanapéra is. Ha a kutyád kergeti a galambokat, a kistestű kutyákat vagy agár, whippet vagy terrier, akkor a nyuszi egyáltalán nem javasolt.

Tengerimalac

A tengerimalacra is igaz, ami a nyulakra. Ha a kutyád nem kerget semmit, még egy teniszlabdával sem lehet lázba hozni, és úgy általában barátságos, nyugodt vérmérsékletű, akkor jöhetnek a malacok. Nagytestű, lobbanékony és ugrálós kutyákkal csak óvatosan, nehogy kárt tegyenek a kistestű és törékeny tengerimalackákban.

Vadászgörény

Egy energikus, agilis, de vadászösztönnel nem rendelkező kutya mellé remek társaság.

Nyugodt, idősebb kutyáknak azonban hamar az agyukra mehetnek.

Madarak

A madarak jó választás lehetnek, hiszen ha nem vagy otthon, el tudod zárni a kalitkába, ahol a kutyád nem fér hozzá. A választásnál mérlegeld a kutyád habitusát, a madár igényeit, hogy mindenki számára nyugodt feltételeket tudj biztosítani.

Hörcsög, egér, degu, patkány, csincsilla

A kisrágcsálók kedves, szeretetreméltó lények – és legtöbbször ketrecük védelmében élnek. Ha kiengeded őket, akkor azonban fontos, hogy a kutyád békén hagyja őket. Lehetőség szerint ne a kutyáddal egy szobában hagyd őket szabadon futkározni.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: ACME Canine. Képek: pexels. Videó: Poke my Heart YouTube.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...