Saját KB bal
Saját KB jobb

Fül 1 x 1

Fül egyszeregy, azaz minden, amit a kutyád füléről tudnod kell. A kutyák fülei… csoda, hogy nem született még óda a selymes, puha és kifejező kutyafülekről. Jó őket simogatni és cirógatni. Imádjuk nézni, ahogy lobognak a szélben vagy éppen hegyesen állnak, egy finom falat reményében. A kutyák fülei nem csak a hangulatukról, érzelmeikről és vágyaikról árulkodnak, hanem az egészségükről is. Az alábbiakban bemutatjuk, hogy milyen jelekre érdemes figyelni és milyen alap fülápolás szükséges ahhoz, hogy a kutyánk füle egészséges maradjon.

Fül tünetek

A kutyák füle rendkívül érzékeny, ezért a figyelmes gazdi hamar felfigyelhet az esetleges változásra. Az alábbi tünetek jelentkezése esetén érdemes lehet állatorvoshoz fordulni:

  • heves fül vakarás (a megszokottnál gyakoribb, erőteljesebb)
  • ha a füléhez érsz elhúzódik, nyüszít vagy odakap
  • a fül belsejében jelentkező pirosság vagy duzzanat
  • rázza a fejét vagy egy oldalra rázza, mintha valami belement volna a fülébe
  • váladékozás
  • furcsa szag

Sok kutya fülébe alap esetben nem látunk be, ezért nem biztos, hogy időben észrevesszük az elváltozásokat, mint a duzzanat, váladék vagy szag. Ezért hetente egyszer-kétszer kukkantsunk bele a fülébe. Erre a legjobb alkalom, amikor simogatjuk a kutyát, vagy éppen hozzánk bújik. Így észrevétlenül meggyőződhetünk róla, hogy minden rendben – vagy időben észrevehetjük az esetleges problémát.

Bizonyos kutyák hajlamosabbak lehetnek a fül gyulladásos megbetegedésére. A hosszú, lógó fülű kutyák, mint például a spánielek, a szetterek, a vizslák és basset houndok fokozott odafigyelést igényelnek.

Ha gyakran járunk erdőn-mezőn, akkor a toklászok és a kullancsok miatt is fokozottan figyeljünk a fülekre, és vizsgáljuk át a fülek belsejét is séta után.

Mi a teendő otthon?

A fenti tünetek esetén mindenképpen forduljunk állatorvoshoz. Ne próbáljuk otthon, házi módszerekkel gyógyítani a fül betegségeit, mert ezzel többet árthatunk, mint használunk.

A fül tisztítása, a fül belsejének ápolása szintén körültekintést igényel. Míg a kutyák egy része nem igényli a fülek tisztítását, vannak olyanok, akik fokozott törődést igényelnek. Ha úgy látod, hogy a kutyád fülének belseje koszos, váladék vagy lerakódás halmozódott fel a külső hallójáratban, fordulj állatorvoshoz. Ő szükség esetén megtanít a helyes módszerre, hogy otthon is biztonságosan tisztán tarthasd a kutya fülét.

A kutya fülének tisztítására ne használj emberi fültisztító pálcikát, fülmosót és egyáltalán semmi olyan eszközt, amellyel a fül belsejébe nyúlsz. Egy nedves törlőkendővel óvatosan el tudod távolítani a látható szennyeződéseket, de a fülkagyló belsejét hagyd a szakemberre!


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: Looking after your dogs ears; Képek: pexels.com.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...