Saját KB bal
Saját KB jobb

Alattomos nyári ellenség: a toklász

A hőguta, az UV-sugárzás és a vérszívó élősködők mellett nyáron nem szabad elfeledkeznünk a toklászról sem. Ez a veszélyes növényi rész szinte észrevétlenül kerülhet a kutyákra, és a gazdik sokszor csak akkor veszik észre, hogy valami nincs rendben, ha már komoly bajt okozott.

A toklász az egérárpa termése, amely leginkább búzakalászra hasonlít, és leggyakrabban elhanyagolt mezőkön, kaszálatlan árokpartokon találkozhatunk vele. Amikor az érett kalász elszárad és szétesik, akkor válik veszélyessé, mivel a magok formája olyan, hogy könnyen be tudnak fúródni a bőrbe, és a mozgás hatására egyre mélyebbre és mélyebbre vándorolnak a testben. 

Toklász ellen a legegyszerűbb úgy védekezni, ha szezonban nem engedjük a kutyákat elhanyagolt, gazos, csalitos területre séta közben. A toklász leggyakrabban a lábujjközben jut be a bőr alá, ezt megelőzendő a talppárnák között és a mancsokon a szőrt érdemes rövidre nyíratni. A hosszú fülű és hosszú szőrű kutyák fokozottabban ki vannak téve a veszélynek, a fülek belsejében a szőr rövidítése szintén segíthet a megelőzésben, de a fülek felkötése is jó megoldás lehet. A kutya szőrére tapadt toklászt azonnal szedjük le. 

Ha minden elővigyázatosság ellenére mégis toklász fúródott a kutya bőrébe, azt ne próbáljuk otthon eltávolítani, mivel a mozgatással csak mélyebbre fog jutni a bőr alá, inkább forduljunk állatorvoshoz, aki gyorsan és biztonságosan el tudja távolítani. Többnyire azonban nem lehet észrevenni, hogy toklász jut a bőrbe, ezért ha az alábbi tüneteket látjuk a kutyán, akkor gyanús, hogy toklász lehet a baj forrása:

  • Hirtelen sántítani kezd, nyalja a mancsát
  • Duzzanat, gennyes tályog a talpon, a lábujjak között
  • Rázza a fejét, vakarja a füleit
  • Fáj a füle, érintésre érzékeny
  • Fejét oldalt tartja, a földhöz dörzsöli
  • Erősen prüszköl
  • Egyoldali orrfolyás
  • Véressé váló orrfolyás

Ha a fentieket tapasztaljuk, azonnal forduljunk állatorvoshoz!

Szerző: Bujdosó-Szalay Adél
Képek: allatkorhaznyiregyhaza.hu; vitapet.hu; pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...