Saját KB bal
Saját KB jobb

Ágyneműhuzat választás kutyás szemmel

Ez a cikk egyértelműen azoknak szól, akik szívesen megosztják az ágyukat a kutyájukkal (vagy macskájukkal). Ha beengeded a kutyádat ágyba, számos jótékony hatás érhet. Állítólag jobban alszanak azok a gazdik, akik kutyájukkal osztják meg az ágyat. A nyugodt álom és a közelség ára azonban a kutyaszőr az ágyneműn. Van azonban egy jó hírünk: bizonyos ágyneműhuzat típusok jobban, míg mások kevésbé vonzzák a kutyaszőrt. Ágyneműhuzat vásárlás előtt olvasd el tanácsainkat, hogy a kutyaszőr-szempontból legjobb megoldást választhasd!

Az ágyneműhuzat típusok fő tulajdonságai

Manapság rengetegféle színű, anyagú, szövésű és textúrájú ágyneműhuzat közül választhatunk. Ezek legfontosabb jellemzői a felhasznált anyag és a szövési technológia. Ezen múlik ugyanis, hogy mennyire tapad meg rajtuk a kutyaszőr.

Anyag

Számos anyagból készülhet ágyneműhuzat, és minden anyagnak megvan az előnye. Kutyaszőr szempontból a legjobbak a:

  • pamutból
  • műszálból
  • selyemből
  • vászonból
  • és ezek kombinációjából készült huzatok.

A pamut kellemes tapintású, természetes és jól szellőzik. A műszálas anyagok megőrzik a színüket mosás közben és jól száradnak. A selyem nemcsak a valódi luxus érzését nyújtja, de tartós és hipoallergén is. Míg a vászon tartós és időtálló. Ezekből az anyagokból készülnek olyan viszonylag fényes felületű és sima huzatok, amelyekre nem tapad úgy a kutyaszőr.

A plüss, bársony, gyapjú, flanel, műszőrme, frottír és más puha felszínű anyagok felülete nem olyan egységes, ezért könnyebben megtapad rajtuk a kutyaszőr.

Szálsűrűség

Nemcsak a felhasznált szál anyaga, hanem a szövet sűrűsége, azaz a szálsűrűség is fontos szempont. A szálsűrűség nem más, mint az egységnyi területre eső szálak száma, amelyet a terméken jelölnek.

A ritka szövésű anyag szálai között könnyen megtapad a kutyaszőr

Ez az érték pamut esetében jó, ha 150-200 körül vagy felett van, míg selyem esetében az 500 körüli érték már jó minőségre utal. Minél sűrűbb szövésű az anyag, annál kisebb annak az esélye, hogy az anyag szálai közé bekerül a kutyaszőr. Így érdemes ezeket, az általában magasabb minőséget képviselő, ágyneműhuzatokat választani.

A szövés technikája

Az anyag és a szövet sűrűsége mellett a szövés technikája is lényeges. Ez gyakorlatilag egy külön tudomány, amely a laikus számára szinte felfoghatatlan mélységeket rejt. Amit azonban bárki szabad szemmel láthat, az az anyag felszíne. Ha sima és egyenletes, akkor könnyebb róla leseperni a kutyaszőrt, mintha anyagában mintás, bordás vagy lágy felszínű lenne az anyag. Érdemes a perkál és a szatén szövés közül választani a flanel és a jaquard helyett.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu
Forrás: iPupster.com; Képek: pexels.
További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...