Az autós védőhuzat vásárlás dilemmái

Aki keresett már autós védőhuzatot valaha, az pontosan tudja, hogy ez az egyszerűnek tűnő felszerelés komolyabb mélységeket rejt. Szinte biztos vagyok abban, hogy több gazdinak van legalább 2-3 olyan darab is, amely nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Mert ugye csúszkál. Vagy kiszakad. Vagy idegesítő hangja van amikor a kutya mozog rajta. Vagy elmozdul. Vagy bemegy alá a szőr… Az alábbiakban szeretnénk pár tippel segíteni, ha éppen autós védőhuzat vásárlásán töröd a fejed.

A méret a lényeg

A helyes méret kiválasztása elsődleges. Mérd le az autó hátsó ülését, és ennek megfelelőt válassz. Ha nem passzol megfelelően, akkor el fog csúszkálni, és bemegy alá a szőr. Olyan védőhuzatot ne is nézegess, amelyen nincsenek feltüntetve a méretek, vagy akár az autó márkája és típusa, amibe megfelelő. Az olcsó, „univerzális” huzatok csak arra jók, hogy az univerzális szemétmennyiséget növeljék. Ha fontos az ár, akkor inkább készítsd el magad a megfelelő méretű huzatot, vagy használj egy nagyobb paplanhuzatot erre a célra.

Fazonok

Többféle fazonú autós védőhuzat kapható: van olyan, amely csak az ülést fedi, az ülések közötti teret nem. Ezek a huzatok arra jók, hogy az ülés borítását óvják a nedves tappancs nyomoktól, a sártól és valamelyest a szőrtől. A jobb minőségű darabok jól illeszkednek és teljesen fedik az ülést, így megfelelő védelmet biztosítanak. Ha nem csak a kutya használja a hátsó ülést, akkor válasszunk olyan fazont, amelyen át lehet vezetni a biztonság övet.

Amennyiben nem csak az ülést, hanem az utastér többi részét is megóvnánk a kutyaszőrtől, választhatunk olyan védőhuzat fazont, amelyet az első ülések háttámlájára is kell rögzíteni. Ez az úgynevezett függőágy vagy alagút, amelynek kétségtelen előnye, hogy a szőrt egy helyen tartja. Ha nagyon hullik a kutyánk szőre, akkor ez valószínűleg jobban be fog válni. Hátránya viszont, hogy általában kevésbé illeszkedik jól, mint az üléstakaró, és könnyebben elmozdul.

Az autós védőhuzatok harmadik variánsa a csomagtérbe helyezhető védőhuzat. Itt is nagyon fontos a méret megválasztása és a csúszásmentesség.

Kényelem vagy praktikum?

Le kell szögezni, hogy autóban kutyát szabályosan és biztonságosan bokszban lehet szállítani. Az autós védőhuzat vásárlása szempontjából a kényelem tehát kevésbé fontos szempont. Az anyag szempontjából a gyakorlatban sokkal fontosabb az, hogy ne csúszkáljon el az ülésen vagy a csomagtartóban, illetve, hogy könnyen tisztítható legyen. Növeli a védőhuzat használati lehetőségeit, ha olyan vízálló és koszlepergető anyagból készül, amelyet mosás nélkül is könnyen tisztán lehet tartani.


Szalay Adél / Kutyabarát.hu

Forrás: kurgo.com; Képek: pexels.com

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...