Saját KB bal
Saját KB jobb
kutya szállítása

Hogyan autózz kutyával biztonságosan? Mutatjuk!

Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága (ORFK-OBB), a Groupama Biztosító, a Magyar Mentőkutyás Szervezetek Országos Szövetsége (MMSZOSZ) közösen hívta fel a figyelmet négylábú barátaink biztonságos utaztatásának fontosságára.

A kutyatartók sokszor veszélybe sodorják kedvencüket és saját magukat is autós utazásaik során, erre világított rá a biztosító legfrissebb országos kutatása. A nem megfelelően rögzített kutya akár ölben, akár szabadon van az utastérben, komoly veszélyt jelenthet.

A felmérés szerint Magyarországon minden második felnőttnek van kutyája, 57 százalékuk pedig gépkocsiban szokta szállítani négylábúját. A kutatásból kiderült, hogy a kutyák csupán az esetek 21 százalékában utaznak biztonságosan. Nem megfelelő szállítás közben az állat megzavarhatja a sofőrt, ami szintén szerencsétlenséghez vezethet.

A probléma megtárgyalására összehívott rendezvényen Tokodi Panna főhadnagy képviselte az ORFK baleset-megelőzési osztályát. A főhadnagy elmondta, csak abban az esetben mondhatjuk, hogy biztonságosan szállítjuk a kedvencet, ha valamilyen passzív biztonsági eszközt, például speciális hámot vagy rögzített bokszot használunk.

Kiderült, egy kétkilós yorkshire terrier rögzítetlen teste 50 km/h-s sebesség melletti ütközésnél vagy fékezésnél 60 kilogrammos tárgynak megfelelő súllyal csapódik az éppen útjában álló akadálynak, adott esetben a szélvédőnek vagy az utasoknak. A nem biztonságos szállításnál nemcsak szabálysértést követünk el, de a kutya épsége is kockán forog. Ráadásul az utasok sincsenek biztonságban.

Juhász Zoltán, az MMSZOSZ Mentésirányítási Központ igazgatója felszólalásában megerősítette, nagyon örültek a biztosító témafelvetésének. Tavaly 97 bevetésen vettek részt 12 ezer km autózással, és mindezt kutyákkal tették meg.

kutya szállítása

5+1 TIPP  A SZÁLLÍTÁSHOZ

1.Használjunk kifejezetten kutyák számára fejlesztett biztonsági eszközt: hámot, biztonsági ülést vagy biztonsági övet!

2. Ha nincs rögzítő eszközünk, a kutya a hátsó ülésen, egy utas felügyelete mellett utazzon, de semmiképp sem szabadon!

3. Ne engedjük, hogy kilógassa a fejét az ablakon, mert ez a vezetőre, a többi közlekedőre és önmagára nézve is balesetveszélyes lehet!

4. Csomagtérben csak akkor szállítsuk a kutyát, ha azt rács választja el az utastértől!

5. Hosszú út esetén érdemes 2-3 óránként megállni, megmozgatni, megitatni a kutyát.

+1. Az ismerős szagok megnyugtatják az állatot, ezért vigyünk magunkkal valamilyen otthoni, saját játékot vagy egyéb tárgyat.

kutya szállítása

Forrás: police.hu/Zsaru magazin

Fotók: Fülöp Máté

(Kutyabarát.hu)

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...