Saját KB bal
Saját KB jobb

Egymás után kerülnek terápiára a túltenyésztett ebek Ausztráliában

A városban élő kutyák közül szorongás miatt egyre többnél alakul ki problémás viselkedés. Kiemelkedő számú esetet rögzítettek border collie, német juhász és kelpi típusú ebeknél, ami a szakemberek szerint a túltenyésztés következménye lehet.

A három, fent megnevezett fajta rendkívül népszerű Ausztráliában, és az állatorvosok azt feltételezik, a válogatás nélküli, vagy éppen színváltozat szerinti tenyésztés okozza a gondot. Szerencsére van megoldás, és a kutyaterápiában keresendő.

Lobry de Bruyn, az Animal Sense nevű klinika vezetője úgy gondolja, a városi kutyáknak szükségük van egyfajta mentális stimulációra, amit gyakran nem kapnak meg. Egyre több olyan esettel fordulnak hozzájuk az aggódó gazdik, hogy a négylábú családtag félelmében felugrik, ha árnyékot vagy falevelet lát, és gyakorlatilag mindent megugat. Önmagában nem abnormális, ha egy kutya felugrik vagy ugat, nem mindegy viszont, hogy mindez milyen helyzetben és milyen gyakorisággal fordul elő.

A terápia alatt többek között ezt a két faktort vizsgálják, és próbálják megfejteni a viselkedés mögötti érzelmi hátteret. Meglepő módon a legtöbb esetben a birkákat hívják segítségül, nem kis sikerrel. A mentális lefárasztás legalább olyan fontos, mint a fizikai, és erre a birkaterelés tökéletes gyakorlás. A kutyák általa megtanulják, hogyan koncentrálják figyelmüket a feladatra, a külső, zavaró tényezők dacára.

Az esetek kapcsán Lobry de Bruyn tapasztalatai alapján nem elsőként ugyan, de nagyon fontos gondolatot fogalmazott meg. Azt tanácsolja a kutyára vágyó embereknek, ne a fajta vagy a szín legyen a meghatározó, hanem a körülmények, amelyben az állat élni fog. Mielőtt négylábúval bővítenénk a családot, kérjük ki egy állatorvos véleményét!

 

Forrás: www.abc.net.au
Kép: Pexels

További érdekes cikkek
Hozzászólások
Töltés...